На Франківщині волонтери відновлюють могили воїнів УПА

Учасники ГО “Галицьке районне об’єднання воїнів АТО” збирають гроші на відновлення могил воїнів Української повстанської армії. Волонтери хочуть упорядкувати могили у селі Хохонів Галицького...

Учасники ГО “Галицьке районне об’єднання воїнів АТО” збирають гроші на відновлення могил воїнів Української повстанської армії. Волонтери хочуть упорядкувати могили у селі Хохонів Галицького району, що на Прикарпатті.

Наразі знайшли і відновили більше десяти поховань. Загалом, у селах району є близько 450 могил воїнів УПА, пише “Суспільне”.

Ганна Малішевська – найстарша жителька села Темирівці. Їй 92 роки. Жінка пригадує, як готувала їсти для воїнів УПА. Каже, сусіднє село Селище через таку допомогу повністю виселили у Херсонську область. Темерівці не виселяли, сказали, що їм не вистачає вагонів.

“Не було страшно. Я пам’ятаю, як зранку встану, а то вже партизани ідуть селом. Йде боївка і співають: “Ура, ура, ура! Ми йдем на ворога за славну Україну за добрії діла”, – ділиться спогадами жінка.

Жителька села Темирівці Оксана Сухін розповідає, що народилася в Сибіру. У 1957-му році, коли їй виповнився один рік, мама повернулася з нею у Темирівці. Каже, відновлювати могили воїнів УПА потрібно, бо вони проливали кров за незалежність України.

Вона говорить: “Дуже багато родин постраждало, багато було вивезено. Мою маму вивезли із сестрою в Сибір. Друга сестра була засуджена на 25-ти років. А мій дід і баба в Комі АРСР так і загинули, не повернулися, бо казали, що вони куркулі. Маму за чоловіка вивезли, що чоловік ніби був у партизанці”.

У селі Темирівці, на старому кладовищі на окраїні лісу, поховані невідомі воїни Української повстанської армії. Серед них є і селяни, яких під час облави вбили представники НКВС. На гранітних каменях висічені цитати із Декалогу українського націоналіста. На впорядкування цих могил витратили 30 тисяч гривень. Це власні та благодійні кошти організації, каже голова ГО “Галицького районного об’єднання воїнів АТО” Артур Пірус.

Чоловік розказує: “Даними акціями ми хочемо показати, що громада повинна бути небайдужою, а має долучатися до відновлення пам’ятних знаків борцям за волю України, тому що це наша історія, наше минуле. А без минулого, без усвідомлення минулого в нас немає майбутнього”.

На черзі ще декілька могил воїнів УПА у селах Галицького району. Наразі організація збирає на це гроші. У селі Блюдники уже помалювали хрести, забетонували основи могил. Ще мають прикріпити пам’ятні дошки з нержавіючої сталі, каже Артур Пірус. Також на цьому кладовищі поховані селяни, яких вбили комуністи через те, що вони надавали підтримку Українській повстанській армії.

“Поховані два воїни Української повстанської армії, один з яких є невідомим воїном, а другий, за споминами Насті Тейсер, має прізвисько Криса. І можливо, він є родом із села Залуква. Також сусіднє поховання є воїна УПА Михайла Дудки, який віддав своє життя в боях за Україну”, – пояснює Артур Пірус.

Читайте також: Франківські патрульні затримали чоловіка, ймовірно, причетного до крадіжки. ФОТО

Категорії
Новини
Новини
Loading...