Франківськ і вуличні музики: Аня, яка подорожує з гітарою Україною. ФОТО/ВІДЕО

Вуличні музиканти та співаки звичні мешканці франківської стометрівки. Ми бачимо їх щодня і декого уже навіть впізнаємо, як старих знайомих. Але їхні імена зазвичай...

Вуличні музиканти та співаки звичні мешканці франківської стометрівки. Ми бачимо їх щодня і декого уже навіть впізнаємо, як старих знайомих. Але їхні імена зазвичай залишаються невідомими для слухачів їхньої музики. “МІСТО” вирішило започаткувати проєкт, в якому будемо знайомити вас із музикантами сотки.

Аня – вулична музикантка з Миколаєва. Їй 19 років. Разом з хлопцем Євгеном вони живуть у Львові, подорожують Україною, співають на вулицях. У Франківську п’ятий день і щодня пару можна побачити на “стометрівці”, грають по черзі.

“Подорож почалася на початку літа. Спочатку це було Дніпро, потім Харків, Полтава, Бровари, Київ. Ми все об’їздимо, після Франківська будуть Чернівці. А коли відкриють кордони – поїдемо закордон“, – розповідає Аня.

Дівчина грає на гітарі. Любов з музикою в неї почалася ще у дитинстві, коли батьки віддали у музичну школу на хорове мистецтво. Опісля її закінчення ненадовго музикою займатися припиняє, але згодом, у 14 років, вчиться грати на гітарі. Відтоді все і почалося, каже Аня.

“Я гітарою не займалася – пограла, пограла, закинула й знову пограла. А серйозно почала грати цього року”, – розповідає Аня.

З дівчиною грає хлопець Євген. Пара познайомилася у Миколаєві, Аня підійшла до нього, вуличного музиканта, заспівати пісню. Євген грає на вулицях, не лише України, але й Європи. Переважно узимку на ярмарках.

На вулицях музиканти грають хіти – рок, інді-рок і поп. Можна почути і зарубіжні пісні, й українські, наприклад, The Beatles, Біллі Айліш, “Один у каное”. У Франківську Аня записує свою пісню.

Бажання грати на вулиці в Ані з’явилося тоді, коли вперше заспівала з Євгеном. Це було півтора роки тому. Чому? Бо Аня любить музику і це перший крок заробляти на цьому отримувати задоволення.

“Ти можеш розвиватися, записувати свої треки, викладати їх. Можливо, вони потім тобі теж принесуть гроші”, – зауважує музикантка.

За сет (45 хв) можна заробити 400-500 грн. в середньому, це вже як пощастить. У святкові дні може вийти і 1000 грн.

Ми рідко робимо собі вихідні. Це для нас – як робота. У нас вихідний раз у два тижні. Відпочинок для нас – без гітари”, – розповідає Аня.

Музика для дівчини – те, що в душі, емоції, які передаєш через ноти, текст. Музикантів сприймають по-різному, були випадки, коли мешканці сварилися. Закордоном такого немає. Втім більшість перехожих заслуховуються, аплодують й кидають гроші.

Улюблена пісні Ані – “Старий готель” Агузарової. Дівчина так і підписалася в Інстраграмі – old.purple.hotel. Фіолетовий її улюблений колір.

Читайте також: З Прикарпаття видворили іноземця, якого звільнили з виправної колонії. ФОТО

Категорії
Культура
Новини
Loading...