На 83-му році померла відома калушанка, народна артистка України Христина Фіцалович

Сьогодні стало відомо про важку втрату для мистецького середовища Прикарпаття. 18 серпня на 83-му році життя відійшла у вічність Христина Павлівна Фіцалович — народна артистка України, професорка кафедри сценічного мистецтва...

Сьогодні стало відомо про важку втрату для мистецького середовища Прикарпаття.

18 серпня на 83-му році життя відійшла у вічність Христина Павлівна Фіцалович — народна артистка України, професорка кафедри сценічного мистецтва і хореографії Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, пишуть “Вікна”.

Довідково:

Христина Фіцалович народилася 1 червня 1938 року в місті Калуш.

Батьки: Павло Келебай та мати Стефанія Келебай (Хащівська). У сім’ї було четверо дітей — брат та три сестри. З 1945 по 1955 навчалася в середній школі № 1 міста Калуша. У школі бере участь у художній самодіяльності, співає в хорі та вокальних ансамблях. Ще в шкільні роки отримує пісенну роль — образ Наталки в п’єсі Котляревського Івана “Наталка Полтавка”. У 1955 році Христина Келебай запрошують для кінопроб для студії Олександра Довженка “Долина синіх скель”, але нестача акторського досвіду не дозволила мріям збутися.

Після закінчення школи Христина здає документи в Станіславський (Івано-Франківський) медичний інститут, але побачивши оголошення про те, що музичне училеще ще також набирає студентів саме в цей період, самостійно вирішує спробувати свої сили. І в 1956 року поступає на деригентський відділ тодішнього Станіславського музичного училища.

Серед педагогів в училищі були знані та відомі музиканти, проте особливо тепло Христина сприйняла вчительку вокального мистецтва Божену Андріївну Антоневич ученицю славнозвісної Соломії Крушельницької. Вихована на традиціях львівської мистецької школи, Божена Антоневич всі свої знання і вміння передавала студентам. Саме Божена Андріївна стала консультантом для Христини на всю подальшу професійну діяльність. В 1958 році Христина Келебай одружилась з Іваном Фіцаловичем, віолончелістом, керівником струнного квартету Станіславської обласної філармонії. В 1959 році, навчаючись на чевертому курсі, Христина Фіцалович народила доньку Наталію.

У 1960 році Христина Фіцалович отримує призначення на роботу до обласної філармонії на посаду солістки-вокалістки. У філармонії співає різножанрові твори: класичні арії та романси, народні, ліричні та жартівливі сучасні пісні. Крім того пробує себе в естрадному профілі — стає солісткою вокального ансамблю, з яким концертує містами республік Середньої Азії (Казахстан, Узбекистан, Киргизстан, Таджикистан). Також Христина Фіцалович часто їздить на гастролі в міста Російської РФСР із Гуцульским ансамблем. Саме в Івано-Франківській філармонії, на одному з концертів її помічає головний режисер обласного театру Євген Гречук, відчувши, що справжнім покликанням цієї співачки є сцена. Він запрошує її на роль Любаші в опереті “Севастопольський вальс”. І ось з 1963 року взяв початок новий творчий театральний етап життя Христини Фіцалович.

Івано-Франківський академічний обласний музично-драматичний театр імені Івана Франка став для актриси другим рідним домом. Тут вона зіграла велику кількість ролей, зростала професійно, зростав і її авторитет, слава та повага.

Підсумком цього стала і висока відзнака: 27 січня 1984 року Христині Фіцалович присваїли почесне звання народної артистки Української РСР.

Пропонуємо записи пісень у виконанні Христини Фіцалович та іншого відомого співака з Калуша — Михайла Сливоцького:

Категорії
Культура
Новини
Loading...