У мережі з’явились неймовірно красиві світлини Гошівського монастиря. ФОТО

У Фейбуку з’явилися неймовірні фото Гошівського монастиря, які експресивно передають красу та величність християнської святині. Перша історична згадка про Гошівський монастир датована 1509 р.,...

У Фейбуку з’явилися неймовірні фото Гошівського монастиря, які експресивно передають красу та величність християнської святині.

Перша історична згадка про Гошівський монастир датована 1509 р., коли монастир було внесено до реєстру Київської митрополії. Початкове розташування монастиря було в урочищі Чорний Ділок. Наприкінці 70-х – на початку 80-х рр. XVII ст. монастир із Чорного Ділка перенесено на Ясну Гору, пише пресслужба Гошівського василіянського монастиря на Ясній горі.

5 серпня 1737 р.в монастирському храмі засіяла чудотворна ікона. Тільки до кін. ХVІІІ ст. у літописі монастиря вже було зафіксовано 117 чудес через заступництво Божої Матері в Гошеві.

Після приходу ігумена о. Юліана Мокрицького в 1833 р. стаються великі зміни: за проєктом архітектора Мозера розпочинається будівництво монастиря на 16 келій, мурованої церкви у вигляді рівностороннього хреста з ротондою в середині та двоповерхової восьмигранної дзвіниці. Будівництво монастиря закінчилося 1837 р., а в 1842 р. – церкви, яку було посвячено 19 серпня того ж року.

Від 19 серпня 1937 р. до 28 серпня 1938 р. на Ясній Горі проходили ювілейні святкування з нагоди 200-річчя перенесення чудотворної ікони Матері Божої до монастирської церкви. Їхньому проведенню передувала копітка робота, пов’язана з капітальним ремонтом і добудовою монастиря та церкви, було здійснено реставрацію чудотворної ікони.

Найтяжчі часи випробувань для Гошівського монастиря настали після приходу радянської армії на територію Західної України, у часи Другої світової війни та в період тоталітарного режиму.

Монастир на Ясній Горі 27 березня 1950 р. було закрито, а монахів заарештовано. Приміщення монастиря було передано для організації дитячого будинку, який діяв до 1978 р., а впродовж 1978 – 1988 рр. в монастирських приміщеннях влаштовано базу відпочинку Івано-Франківського підприємства “Позитрон”.

У лютому 1990 р. обитель повернули законним власникам – Чинові Святого Василія Великого, що стало початком відродження чернечого життя на Ясні Горі.

Поступово монастир почав підійматися з руїни.

За цей час багато людей знайшли у стіп Божої Матері, що в Гошеві, духовне й фізичне зцілення. Підтвердженням цього є численні свідчення, а як видимий знак – золоті корони та шати для Божої Матері в Гошеві, які поблагословив Святіший Вселенський Архиєрей Бенедикт ХVІ Папа Римський 1 липня 2009 р. 

Урочисті святкування з нагоди встановлення золотих шат і корон відбулися в Празник Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня 2009 р. 

2009 р. справді став роком великої Божої благодаті для Гошівської святині. Окрім коронації ікони, 7 квітня, у празник Благовіщення Пресвятої Богорордиці, відбулося посвячення каплиці на відпустовій площі, а 4 червня Гошівський Марійський Центр приєднано до зв’язку духовного споріднення із Папською Базилікою Святої Марії Великої, що стало підставою для того, що Апостольська Пенітенціарія своїми Протоколами № 354/09/І та № 355/09/І від4 червня 2009 р.надала повний відпуст, який можуть отримати вірні у святині на Ясній Горі в Гошеві з числа тих, якими втішається Папська Базиліка Святої Марії Великої.

27 вересня 2010 р. чин освячення наново відреставрованої хресної дороги і каплиці гробу Господнього здійснив єпископ Іриней Білик, ЧСВВ.

В празник Преображення ГНІХ 2011 р. чин освячення нового іконостасу в монастирському храмі провів єпископ Софрон Мудрий, ЧСВВ.

Автор фото – бр. Пасив Филик.

Читайте також: Шістьох прикарпатців відзначили з нагоди Дня Незалежності

Категорії
Життя
Новини
Loading...