В Івано-Франківську обговорили проблеми збереження карпатських пралісів. ВІДЕО

Проблеми збереження карпатських пралісів обговорили в Івано-Франківську. Проєкт “Збереження карпатських пралісів” розпочався у 2014-му році. Тоді до нього долучилися дев’ять національних природних парків. Серед...

Проблеми збереження карпатських пралісів обговорили в Івано-Франківську. Проєкт “Збереження карпатських пралісів” розпочався у 2014-му році. Тоді до нього долучилися дев’ять національних природних парків. Серед них – три прикарпатських: Гуцульщина, Карпатський та Верховинський.

На території Прикарпаття є близько 24 тисячі гектарів пралісів, затверджено 33 пралісові пам’ятки природи загальною площею 4,5 тисяч гектарів, пише “Суспільне”.

Кандидат біологічних наук, заступник директора Карпатського НПП Олександр Киселюк розтлумачує поняття “праліси”:

Це є “прадіди”, “діди”, “батьки”. Це старі дерева, які падають – утворюється вікно, іде ріст нового, живого. Вони – основа живлення для майбутнього покоління. Ми бачимо різні вікові групи, що знаходяться в цьому лісі”.

У 2019-му році створили паралельний проєкт, до якого долучилися п’ять парків. Серед них – НПП “Гуцульщина”.

За словами керівника природоохоронного напрямку проєкту Василя Мочана, науковці зараз працюють над зміною землекористувача більше двох тисяч гектарів лісів, що належать Кутському лісгоспу.

Але, на жаль, там така ситуація, що держлісгосп не має своїх експлуатаційних лісів, не має можливості заробляти та отримувати кошти за свою діяльність. Відповідно, дуже поганий фінансовий стан. І навіть передача частини територій господарську діяльність не покращить. Але нам важливо покращити природоохоронну діяльність. Нам важливо, щоб особливо цінні для збереження території увійшли до території національного природного парку у постійне користування” – розповідає Василь Мочан.

Частина Карпатського національного парку, який був створений 40 років тому, охоплює і Микуличинську сільську раду. Її голова Василь Скірчук розповідає, що землі, які належать місцевим жителям, увійшли до території парку без їхнього відома.

Очільник сільради пояснює:

“Тоді такого розуміння, як приватна власність, не було, ніхто не питав людей. Усе зробив парк. Велика незаліснена територія, на якій ведуть господарську діяльність (косять, випасають худобу), потрапила під парк. Є навіть будинки, які знаходяться на території земель парку. Їх не можуть приватизувати – ні будинки, ні землі”.

Читайте також: Народний синоптик дав прогноз погоди на осінь 2020 в Україні

Категорії
Життя
Новини
Loading...