У Франківську розповіли, чи дотримуються права людини при виконанні покарань

Як дотримуються права людини при виконанні покарань, десятого грудня обговорили в державній установі “Центр пробації” в Івано-Франківській області. У круглому столі взяли участь правозахисники,...

Як дотримуються права людини при виконанні покарань, десятого грудня обговорили в державній установі “Центр пробації” в Івано-Франківській області. У круглому столі взяли участь правозахисники, поліція, прокуратура, керівництво установи виконання покарань та представники Уповноваженого Верховною Радою з прав людини.

Цього року до центру надання безоплатної правової допомоги звернулося 10 тисяч людей. Серед них – і люди, які були засуджені, каже директор регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Михайло Євчук, повідомляє Суспільне Карпати.

“В нас понад 100 засуджених зверталися за більше як рік до центрів безоплатної правової допомоги за поновленням своїх прав. Також вони звертаються до місцевих центрів з питань цивільного характеру. Це може бути і розлучення, поділ майна, не зважаючи, що люди перебувають в СІЗО. Поліція чи інші органи, які здійснюють затримання цих осіб, зобов’язані нас повідомляти для того, щоб ми забезпечували прибуття адвоката в межах двох годин”, – розповідає Михайло Євчук.

У Франківську розповіли, чи дотримуються права людини при виконанні покарань

З літа 2020-го року в Івано-Франківській установі виконання покарань № 12 є одна платна камера з поліпшеними умови для ув’язнених. У камері є душ, плазмовий телевізор, міні-кухня з мікрохвильовкою та холодильником. Проте, на даний час ця кімната зайнята, каже заступник начальника Івано-Франківської установи виконання покарань Іван Гурик.

“В нас є 260 осіб, які утримуються на даний час. Також в нас функціонує кімната покращеного комфорту. Можуть користуватися нею особи, які перебувають в ув’язненні. Дана камера розрахована на 3 ліжкомісця. У звичайній камері – ліжка, стіл, тумбочки – все. Ув’язаний пише заяву, що він хоче перебувати в камері підвищеного комфорту і здійснює проплату за день, за тиждень або за місяць і може в порядку черговості бути туди переведений”, – розповідає Іван Гурик.

Без попередження заклади, де люди відбувають покарання, інспектують представники Уповноваженої з прав людини Верховної ради України. На Прикарпатті така перевірка була у листопаді.

“Було виявлено порушення права на приватність. Ліжка там зсунені докупи. Як у державній установі франківській, так і у Коломийській виправній колонії. Крім того, було виявлено порушення на недотримання права на працю. У Коломийській виправній колонії фактично засуджені не володіють інформацією, яку вони мають заробітну плату”, – каже регіональна координаторка Уповноваженого Верховною Радою з прав людини Світлана Дем’янчук.

Читайте також: В Івано-Франківську запрацювала ковзанка

Категорії
Життя
Новини
Loading...