Собаки можуть виявляти коронавірус навіть у безсимптомних хворих — вчені

Собаки можуть виявляти хворих на коронавірус, зокрема серед людей, які не мають симптомів. Середній показник точності – 76%. Про це йдеться у дослідженні французьких...

Собаки можуть виявляти хворих на коронавірус, зокрема серед людей, які не мають симптомів. Середній показник точності – 76%.

Про це йдеться у дослідженні французьких вчених, опублікованому у журналі Plos One, пише Суспільне.

Як відзначається, тварини визначають хворих за запахом їхнього поту. В експерименті взяли участь шість службових собак – троє були навчені шукати вибухівку, дві могли визначити рак товстої кишки, ще одна – проходила пошуково-рятувальні тренування.

У процесі тварин навчили запам’ятовувати запах інфікованої людини. За успіх – нагороджували іграшкою.

Під час експерименту провідників із собаками запрошували до кімнати зі зразками поту 177 людей, які були розміщені у випадковому порядку. Половину зразків дослідники взяли у людей, хворих на коронавірус.

Найнижчий показник точності склав 76%, найвищий – 100%. Водночас дослідники наголошують, що для розвитку такого методу визначення хвороби необхідно проводити подальші експерименти.

“У ситуації, коли у багатьох країнах світу бракує діагностичних тестів для масового виявлення SarS-CoV-2, важливим є вивчення можливості використання собачого нюху, як швидкого, надійного та дешевого “інструменту” для попереднього скринінгу людей”, – йдеться у дослідженні.

Зокрема, йдеться про користь такого методу прескринінгу у місцях масового скупчення людей, наприклад в аеропортах.

Автори також відзначають, що під час експерименту дві собаки вказали на двох людей, які офіційно мали негативний результат. Після термінової перевірки цих осіб, стало відомо, що попередній, негативний, тест на коронавірус дав хибний результат, а собаки змогли точніше визначити стан людини.

Читайте також: У Надвірній відремонтували пошкоджений повінню міст: ще на двох ведуться роботи. ФОТО

Категорії
Життя
Новини
Loading...