У Франківську відкрили виставку гуцульських ліжників. ВІДЕО

Теплі, барвисті та екологічно чисті ліжники на виставку до Івано-Франківська привезли із Косівщини. Там у селі Яворів століттями займаються цим мистецтвом. Ганна Копильчук знає...

Теплі, барвисті та екологічно чисті ліжники на виставку до Івано-Франківська привезли із Косівщини. Там у селі Яворів століттями займаються цим мистецтвом.

Ганна Копильчук знає все про карпатські покривала, за 42 роки жінка виткала більше 5 тисяч ковдр з овечої вовни. Процес, каже жінка важкий і тривалий.

“Спочатку треба 10 кілограмів немитої вовни, але стриженої, довгої, карпатської. Потім її треба помити і висушити, по сортувати по кольорах: ми відбираємо біленьку – окремо, дуже сіру – окремо. Потім ми її граблюємо, це – єдиний механізований процес в нашому виробництві. Далі вовну за бажанням фарбують і беруться ткати на спеціальному верстаті, потім висушують, вичісують”, – розповідає майстриня Ганна Копильчук.

Фахівці в цій галузі кажуть, що яворівським майстрам вдалося добре зберегти традиції ліжникарства і навіть більше популяризувати їх, пише Галка з посиланням на 402 канал.

Директор центру народного мистецтва “Гуцульська ґражда” Василь Лосюк каже, що раніше ліжники були суто інтер’єрними окрасами, а зараз говоримо про це, як про витвір мистецтва.

“Раніше була ужитковість та обрядовість, певні інтер’єрі рішення: його виставляли на стіни хати, застеляли ним ліжка, а тепер ми говоримо за ліжник мов за витвір мистецтва. Це є великий крок вперед, це рух. Він тепер використовуються у всіх планах, і в мистецькому зокрема”, – каже Василь Лосюк.

Виставка триватиме до 12 січня. Переглянути експонати можна буде в Івано-Франківському краєзнавчому музеї.

Більше дивіться у відео 402 каналу.

Читайте також: У Карпатах падає сніг. ФОТО

Категорії
Місто
Новини
Loading...