Для екологічних проєктів Калуської ОТГ в бюджеті області заклали понад 244 млн гривень

Івано-Франківська обласна рада затвердила програму охорони навколишнього природного середовища Івано-Франківської області до 2025 року. Загальний обсяг фінансування програми — понад 2,7 млрд гривень. З...

Івано-Франківська обласна рада затвердила програму охорони навколишнього природного середовища Івано-Франківської області до 2025 року.

Загальний обсяг фінансування програми — понад 2,7 млрд гривень. З яких майже 1,5 млрд гривень розраховують отримати з державного бюджету, майже 414 млн гривень — залучити з обласного бюджету, решту — з місцевих бюджетів (майже 345 млн гривень) та інших джерел (понад 481 млн гривень — кошти підприємств та організацій, ґранти тощо), інформують “Вікна”.

У переліку пріоритетних природоохоронних заходів на найближчих п’ять років — ліквідація джерел забруднення підземних вод та рекультивація порушених земель території гірничотехнологічних обʼєктів колишнього Калуського калійно-магнієвого виробництва. На ці заходи передбачено понад 240,3 млн гривень (у тому числі майже 216,3 млн гривень — з державного бюджету). Виконавцем робіт зазначено Калуську міську раду.

Ще один пріоритетний захід — запровадження екологогеологічного моніторингу території Калуського гірничопромислового району та оцінка ризиків надзвичайних ситуацій. Усю суму — понад 4,3 млн гривень — розраховують отримати з державного бюджету. Виконавцем екологічного моніторингу буде Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу.

Однак, це лише програма, а реалізація заходів буде залежати від того, чи виділять на це кошти з державного бюджету. В обласному бюджеті на 2021 рік на програму охорони навколишнього природного середовища заклали близько 73 млн гривень.

Нагадаємо, в Калуську міську програму охорони навколишнього природного середовища вже включали 240 млн гривень — сума, необхідна для виконання першочергових заходів для ліквідації джерел забруднення підземних вод та рекультивації порушених земель на території гірничо-технологічних об’єктів колишнього Калуського калійно-магнієвого виробництва (Домбровський кар’єр із зовнішніми відвалами розкривних порід №1 та №4, хвостосховище №1, хвостосховище №2, шламонакопичувач) за проєктом, який для Калуша у 2018 році розробив львівський інститут “Гірхімпром”. До речі, проєктні роботи було профінансовано з обласного бюджету. Однак через відсутність державного фінансування цей захід залишився нереалізованим.

Читайте також: На Різдво у Карпатах почався сезон лавин

Категорії
Життя
Новини
Loading...