На Франківщині древня святиня XVII століття потребує реставрації

У Манявському скиті планують реставрацію ікон XVII століття та дзвіниці. Поки що мова йде про вісім ікон у вхідній вежі. Їх планують викласти мозаїкою. ...

У Манявському скиті планують реставрацію ікон XVII століття та дзвіниці. Поки що мова йде про вісім ікон у вхідній вежі. Їх планують викласти мозаїкою. 

Про це розповів референт-секретар Манявського Хресто-Воздвиженського чоловічого монастиря ПЦУ брат Іоасаф, пише “Суспільне Карпати”.

Реставрації потребують зображення Іова і Феодосія Манявських, Антонія і Феодосія Києво-Печерських, апостолів Якова та Іоана Богослова, а також євангеліста Луки та євангеліста Матфея.

“Монастир заснували на початку XVII століття. Він був визнаний головним у Галицькому, Белзькому і Кам’янець-Подільському воєводствах. Йому підпорядковувалося 556 монастирів. У 1785-му році обитель закрила австрійська влада. Аж у 1980-му тут відкрили історико-архітектурний музей, згодом трапилася пожежа. Але сама дзвіниця, стрілецька вежа, храм, деякі споруди, хоч в поганому стані, але залишилися до наших днів,” – каже референт-секретарМанявського Хресто-Воздвиженського чоловічого монастиря ПЦУ брат Іоасаф.

Це вже не перша реставрація дзвіниці, ось такий вигляд вона мала у 1936 році.

Ченці та настоятель обителі започаткували збір коштів для проведення реставрації. На Facebook сторінці братія звітуватиме, як триває підготовка та коли розпочнуться роботи.

Читайте також: У «Синевирі» весна розбудила ведмедів

Категорії
Життя
Новини
Loading...