Франківців закликають ставати патронатними вихователями

На Прикарпатті проживає вісім патронатних сімей, у яких тимчасово виховується десятеро дітей зі складними життєвими обставинами. Три з них створені в Івано-Франківській міській територіальній...

На Прикарпатті проживає вісім патронатних сімей, у яких тимчасово виховується десятеро дітей зі складними життєвими обставинами. Три з них створені в Івано-Франківській міській територіальній громаді.


Про це Суспільному Карпати розповіли начальниця міської служби у справах дітей Ірина Рохман та заступниця начальника обласної служби у справах дітей Віталія Попович.

“За час існування патронатних сімей на Прикарпатті, у них виховували 25 дітей. Наразі ще чотири сім’ї проходять навчання. Сьогодні у нас є 62 громади. І ми говоримо про те, що кожна дитина повинна залишитися у громаді, щоб отримувати освітні і медичні послуги, підтримувати зв’язок з біологічною сім’єю, з друзями”, – каже Віталія Попович.

У патронатні сім’ї влаштовують винятково дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Таких на Прикарпатті сьогодні 340. З них 42 дитини зареєстровано на обліку в Івано-Франківській міській службі у справах дітей.

“У патронатних сім’ях діти можуть проживати три, максимум, шість місяців. Наразі в Івано-Франківську четверо діток перебуває на патронатному вихованні, — каже керівниця міської служби у справах дітей. — Минулого року на такому вихованні перебували п’ятеро дітей, і вони уже повернулися в біологічні сім’ї. На жаль, цього року одна дитина не повернеться в рідну сім’ю, її маму вже позбавили батьківських прав”.

За словами Ірини Рохман, патронат – нова, але дуже необхідна послуга. Адже Україна перебуває у процесі деінституалізації інтернатних закладів, а також центри соціальної реабілітації дітей знаходяться у процесі закриття або реорганізації.

“Тому Івано-Франківська територіальна громада має потребу у тимчасовому влаштуванні дітей у  патронатні сім’ї, – зазначає чиновниця. – Сьогодні ми шукаємо охочих франківців стати патронатними вихователями. За тиждень уже зголосилися троє потенційних вихователів та їхні помічники”.

Патронатний вихователь – це офіційне працевлаштування людини. Тож охочі ними стати не можуть працювати на іншій роботі, а також обов’язково повинні мати помічника. Оплата праці вихователя на сьогодні становить 11 350 грн. Окрім того, держава дає допомогу на дітей у розмірі 2,5 прожиткового мінімуму або 3,5, якщо дитина має інвалідність.

Щоб стати патронатними вихователями, потрібно подати заявку, відповідні документи та пройти спеціальне навчання.

Читайте також: У Франківську школяр на велосипеді потрапив під колеса авто через необережність

Категорії
Життя
Новини
Loading...