На Прикарпатті дошкільнята розфарбовували писанки. ФОТО

В Яблунівському дошкільному начальному закладі, що на Косівщині, для діток влаштували Свято писанки. Такий захід в дитячому садочку проводять щороку перед Великоднем, пише “Суспільне...

В Яблунівському дошкільному начальному закладі, що на Косівщині, для діток влаштували Свято писанки.

Такий захід в дитячому садочку проводять щороку перед Великоднем, пише “Суспільне Карпати”.

Кожна група діток разом із вихователем готує невеличкий виступ. Після цього йдуть розмальовувати своє великоднє яйце.

Діти з наймолодшої групи виготовляють крашанки, опускаючи яйця в ємність із спеціальними барвниками різних кольорів, інші вихованці – крапанки. Їх діти малюють з допомогою вихователів, адже працюють із гарячим воском. Далі яйця з крапочками опускають в ємність із фарбою, а потім покривають воском зі свічки.

“Спершу ми робили крапочки, а потім розмальовували синім кольором. Знаю про писанку, що її кладуть у кошик на пасочку”, — каже вихованець дитячого садочка Ілля.

“Я взяв з хати яєчко з холодильника і привіз у садок. Потім узяв ту штучку, щоб робити крапочки, і робив. Знаю, що писанками можуть обмінюватися. Я обміняюся з Іллею”, — розповідає вихованець дитячого садочку Миколка.

Майстер-клас з писанкарства проводить мисткиня Уляна Невиняк із села Люча. Займається цим ремеслом жінка із самого дитинства. Розповідає, що її навчали цього мама та бабуся

“Думаю, що дітям сподобалося. Я бачила в них щирі посмішки, я бачила в їхніх очах захоплення і, думаю, що вони сьогоднішнє завдання збережуть у своїх серцях і будуть розказувати, колись згадувати, що вони так у садочку малювали писанки”, — розповідає майстриня.

За словами директорки закладу, організовують такі заходи, щоб розповісти дітям про українські традиції.

“Для нас писанка – це є символ життя, чогось нового. І ми розказуємо діткам легенди, які є традиції. От нашим діткам дуже подобається традиція, яку ми їм розповідаємо, що колись, у давнину, не дозволялося вітатися поцілунком біля церкви. І старі люди придумували три рази стукатися писанкою один до одного”, — каже директорка Яблунівського закладу дошкільної освіти Наталія Гнатищак.

Читайте також: Коломийські шахісти успішно виступили на Всеукраїнських змаганнях. ВІДЕО

Категорії
Культура
Новини
Loading...