Андрухович розповів про прогалини в історичній свідомості німців

У німців дуже серйозні прогалини в їхній історичній свідомості, про що вони навіть самі не здогадуються. Про це заявив поет та письменник Юрій Андрухович...

У німців дуже серйозні прогалини в їхній історичній свідомості, про що вони навіть самі не здогадуються.

Про це заявив поет та письменник Юрій Андрухович у програмі “Вечір із Миколою Княжицьким” на Еспресо.TV.

Перебуваючи у Німеччині, Андрухович відчув досить серйозну проблему, яка полягає в тому, що у німців дуже серйозні прогалини в їхній історичній свідомості, про що вони навіть самі не здогадуються. 

“Вони дуже пишаються тим, що розкрили всі негативні і темні сторони своєї історії і вони, безумовно, проробили все це з націонал-соціалізмом. Але вони досягли в цьому певного абсолютизму, тобто вони не наважуються поставити комунізм на один рівень за рівнем злочинності”, – пригадав Андрухович своє спілкування з журналістами, літераторами і викладачами Берлінського університету. 

Поет та письменник впевнений, що німці вважають гітлерізм настільки злочинним, що його не можна з чимрось порівнювати. “Вони у підручниках історії вивчають про те, що 1 вересня 1939 року Німеччина напала на Польщу, розв’язавши Другу світову війну, але там немає ані слова про те, що 17 вересня Радянський союз, зі свого боку, напав на Польщу. Тобто Другу світову війну розв’язали фактично і фашистська Німеччина і сталінський Радянський союз. От ще кілька років тому, якщо б я таку публічну фразу десь в німецький аудиторії висловив, там половина аудиторії просто б обурена вийшла геть, а інша б кинулася зі мною сперечатися”, – поділився він своїми думками.

Адрухович вважає, що в світлі цих прогалин, їм дуже складно розуміти, “коли ми так реагуємо, коли фрау Меркель домовляється з Путіним про щось, про що ми не знаємо. Для нас – це вже сигнал, тобто домовляються за нашими спинами, це ж знову “Молотов-Ріббентроп”, якийсь такий ремейк. Мем про “Фрау Ріббентроп” з’явився влітку. Він і насьогодні несправедливий, але це саркастичне перебільшення, яке в публіцистиці має право на існування. Але німецькі співрозмовники взагалі не розуміли… вони могли не погоджуватися з тим, що несправедливо, але думали, що це безглуздо. Вони не бачили контексту цього от “Ріббентроп-Молотов”.

“Я думаю, що просто, як кажуть мої німецькі друзі, які вже “в темі”, перед нами просто величезний простір роботи. Власне кажучи, позитивом тут є те, що аудиторія – це опоненти, які схильні вислуховувати і змінювати свої враження. Тобто це зовсім не та “стіна заперечення”, яке являю собою оце російське середовище. Ви ж не можете нічим переконати їх і пробити, там вже просто догма і небажання взагалі зрозуміти”, – розказав гість Княжицького.

Категорії
Аналітика
Новини
Loading...