Письменницю з Франківська нагородили міжнародною літературною премією 

Українська письменниця Таня Малярчук отримала міжнародну літературну премію острова Узедом за книжку «Синій кит пам’яті». Про це повідомляють німецькі ЗМІ, передає видання “Читомо”. Журі премії зазначає,...

Українська письменниця Таня Малярчук отримала міжнародну літературну премію острова Узедом за книжку «Синій кит пам’яті».

Про це повідомляють німецькі ЗМІ, передає видання “Читомо”.

Журі премії зазначає, що творчість письменниці — це «чудово розказане та захопливе щире запитання до себе про ідентичність, за допомогою якого лавреатка також створює красномовні спогади про історію України».

Окрім грошової винагороди у 5000 євро, частиною нагороди є місячне робоче перебування на острові Балтійського моря.

«На цьому чудовому острові мені нарешті, уперше за довгий час, вдалося поспати, і мені наснилася війна. Уві сні війна не менш нестерпна, ніж у реальності», — сказала письменниця після церемонії нагородження.

Роман Малярчук, опублікований у 2019 році, розповідає про українського народного героя, історика, публіциста В’ячеслава Липинського, життя якого пов’язане з життям оповідача від першої особи.

Українською мовою книжка має назву «Забуття», а німецькою – «Синій кит пам’яті» (видавництво Kiepenheuer & Witsch, переклад Марії Вайсенбюк)

«Своєю поетичною мовою вона розгортає багато в чому забуте життя філософа історії та політика початку ХХ століття, чиєю мрією всього життя була незалежна Україна», – зауважує журі.

Зазначимо, що літературна премія острова Узедом — міжнародна літературна премія, яка вручається у межах Днів літератури острова Узедом з 2011 року.

Вона щороку присуджується письменникам, які відчувають прихильність до європейського діалогу в минулому та сьогоденні.

Категорії
Культура
Новини
Loading...