Пам’яті 12-ти воїнів

Одразу дванадцятьом загиблим мешканцям села Підпечери відкрили анотаційні дошки біля пам’ятнику Степану Бандері. Пам’ятні знаки встановили загиблим військовим: Тарасу Вавилу, Мирославу Остап’юку, Петрові Ящуку,...

Одразу дванадцятьом загиблим мешканцям села Підпечери відкрили анотаційні дошки біля пам’ятнику Степану Бандері. Пам’ятні знаки встановили загиблим військовим: Тарасу Вавилу, Мирославу Остап’юку, Петрові Ящуку, Володимиру Бойчуку, Євгену Велянику, Юрію Свораку, Володимиру Гречанику, Ігору Гриціву, Роману Свораку, Володимиру Пилипіву, Василю Свораку та Роману Костіву. 

«Це не просто анотаційні дошки нашим односельчанам, Героям. Ми хочемо започаткувати тут сквер пам’яті всім Героям, всім людям, які боролися за волю України, за її незалежність і віддали найдорожче – своє життя. Тому тут в центрі села, біля пам’ятника Бандері якраз планується такий сквер, де ми поставимо тут ще могилу січовим стрільцям. Це все в найближчих планах», – розповідає староста села Підпечери Ігор Овчар.

Серед родичів загиблих воїнів –  дружина загиблого Володимира Гречаника.Ольга розповідає, щоВолодимирдобровольцем пішов захищати Україну. Був головним сержантом мотопіхотного взводу, мотопіхотного батальйону 128 окремої гірсько-штурмової бригади. Загинув 12 травня 2022 року під час артилерійського обстрілу на Запорізькому напрямку. 

«З перших днів був на території зіткнення у Гуляйполі, що на Запоріжжі. Пройшло два з половиною роки, як він загинув, але все одно для нас дуже складно. Час не лікує. Сьогодні я прийшла на відкриття анотаційної дошки та щиро хотіла подякувати усім, хто причетний до цього відкриття”, – говорить дружина загиблого Ольга Гречаник.

Мама загиблого Тараса Валила зі сльозами на очах згадує слова свого сина. Казав, що як треба буде загинути за Україну – то він загине. На превеликий жаль, сталося саме так: 16 травня 2023 року старший сержант Тарас Валило загинув поблизу населеного пункту Званівка, Бахмутського району, Донецької області. 

«Він воював з самого початку: 1,5 року він був в АТО, потім був деякий час відпустки. Потім, як почалося повномасштабне вторгнення, він пішов на службу за контрактом, підписав контракт і, будучи уже на службі, став на захист нашої країни. Тарас був дуже справедливий, він йшов за народом, дуже любив Україну», – пригадує мати загиблого воїна Оксана Валило.

Війна триває і, на жаль, гинуть найкращі доньки й сини України. Цю величезну втрату неможливо заповнити. Але наш обов’язок – гідно вшанувати та зберегти пам’ять про кожного захисника. 

«Я дякую селу Підпечери, що в такий спосіб вшановується пам’ять Героїв. Ви є другим селом нашої Франківської громади, яке зробило саме таку Алею слави. Я щиро вдячний вам, що вдалося це зробити та сьогодні освятити, бо пам’ять це найважливіше», – підсумував міський голова Руслан Марцінків

У березні 2024 року відкрили такий меморіал пам’яті у с. Братківці. У сквері Обеліск освятили анотаційні дошки 10-м полеглим захисникам. Вічна їм пам’ять і шана!

Категорії
Прикарпаття
Новини
Loading...