П’ять способів знизити температуру без ліків

Висока температура – частий симптом застуди, грипу, пневмонії та багатьох інших хвороб. Трапляється, що вдома просто немає ліків, які б знизили високу температуру, та...

Висока температура – частий симптом застуди, грипу, пневмонії та багатьох інших хвороб.

Трапляється, що вдома просто немає ліків, які б знизили високу температуру, та й часте використання жарознижуючих засобів іноді викликає алергію і негативно впливає на організм в цілому. У цьому випадку можна скористатися не менш дієвими методами без таблеток.

Обтирання

Обтирання роблять прохолодною водою. Для цього губку або рушник змочують у воді, віджимають і обережно обтирають шкіру тулуба, обличчя, кінцівок. Крапелькам рідини, що залишилися на шкірі, дають висохнути самостійно. Для посилення ефекту у воду можна додати кілька крапель столового укусу, або горілку в пропорції 1: 1. Процедура знизить температуру на 1-2 градуси протягом ,5 години.

Прикладання льоду

Лід розколюють невеликими шматочками, складають у поліетиленовий пакет і прикладають до місць проекції великих судин: до чола, пахвових областей, пахових складок, підколінних ямок. Прикладання льоду краще не продовжувати більше 5-7 хвилин. Через чверть години процедуру можна повторити.

Прохолодна клізма

Цю малоприємну процедуру рекомендується проводити у випадку, якщо всі інші способи зниження температури неприйнятні або не дали відчутних результатів. Для цих цілей використовують теплу воду, як правило, на 2 градуси нижче, ніж температура тіла в даний момент, з сіллю (з розрахунку ½ чайної ложки на 100 мл води). Кількість рідини для клізми залежить від віку: 1 рік – 120 мл; 2 роки – 200 мл; 5 років – 500 мл; старше 10 років – 1 літр.

Важливо знати, що всі ці методи зниження температури тіла (обтирання прикладання льоду, клізма) протипоказані дітям до року – особливо зі схильністю до судом, вадами серця.

Крім того, дані процедури забороняється використовувати при холодній гіпертермії (лихоманці, крижаних кінцівках, синюшному кольорі шкіри) – в цьому випадку вони тільки погіршать стан хворого.

Рясне пиття

Рясне пиття при високій температурі тіла рекомендується для того, щоб хворому було чим пітніти – а піт, як відомо, володіє високою охолоджуючою дією. Розширений питний режим під час хвороби активно виводить токсини, а також дозволяє заповнити втрачені при спітнінні запаси рідини. При лікуванні ГРВІ рекомендується вживати напої, багаті вітаміном С: відвар із шипшини, сухофруктів, журавлинний морс, чай з лимоном, апельсиновий сік.

Натуральні антипіретики (жарознижуючі)

Ними є плоди і рослини, здатні боротися з температурою завдяки своїм жарознижуючим властивостям. Перша група рослин містить саліцилову кислоту. Це полуниця, малина, вишня, чорна і червона смородина, чорнослив, апельсини. Вживати ягоди і фрукти можна в будь-якому вигляді, але краще в якості морсів і варення, доданого в чай.

Друга група антипіретиків – рослини з потогінним ефектом: материнка, березові бруньки, календула, липовий цвіт. Для їх вживання краще приготувати відвар: 2 ст. л. сухої сировини залити 200 г окропу і настоювати протягом 2 годин. Звичайний мед є антипіретиком, причому як містить саліцилову кислоту, так і володіє потогінним ефектом. Крім того, мед зміцнює імунітет, тим самим забезпечуючи антибактеріальний і противірусний ефект.

Джерело

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...