Як уникнути та що робити у випадку переїдання під час свят? Розмова з терапевтом Іриною Білобровко

Новорічні та різдвяні свята – це саме той період, коли багато людей страждають на переїдання, у зв’язку з чим стикаються з різними гастроентерологічними проблемами....

Новорічні та різдвяні свята – це саме той період, коли багато людей страждають на переїдання, у зв’язку з чим стикаються з різними гастроентерологічними проблемами. У терапевта, Ірини Білобровко, ми розпитали  як потрібно правильно перейти від посту до звичайного харчування, чи є  категорія людей, яка є групою ризику для посту і переїдання, як часто можна вживати ферментні препарати та яким чином алкоголь впливає на травлення підшлункової, а також що робити у випадку переїдання.

 

1.З якими захворюваннями найчастіше звертаються пацієнти взимку?

В певну декаду року є завжди група пацієнтів, яка звертається до лікарів  в певний період часу. У вересень, жовтень, та листопад найчастіше приходять люди з простудними захворюваннями, у грудень, січень, лютий  звертаються з гастроентерологічними проблемами.

2.Через що ці проблеми?

Люди готуються до посту. Постити потрібно вміти правильно. Після періоду посту наступає період святкувань. Людина повинна раціонально як увійти у піст, так і вийти з нього. Є категорія людей, яка під час свят їздить кудись за кордон відпочивати, інша – кудись ходить і відпочиває, а третя категорія – це та, яка просто лежить вдома, їсть і ходить по гостях. За рахунок цього ми маємо велику кількість людей з гастроентерологічними проблемами. В період свят бувають часто і тяжкі випадки цих захворювань.

3.Як потрібно правильно перейти від посту до звичайного харчування?  

Важливо пам’ятати, що людина повинна виходити з посту поступово. Дієтологи вважають, що після посту людина повинна розпочинати свій раціон харчування із одного якогось виду їди. Це повинна бути або білкова їда, або м’ясні продукти, або фрукти і овочі і т.д. Найкраще починати з білкової їди, це курятина, телятина нежарена…

Є також теорія дієтологів, які вважають, що можна їсти різні види продуктів, пробувати все, але потрохи.

Також можу сказати, що їсти потрібно 5-6 разів на день дрібними порціями. Не слід запивати їду газованими напоями чи алкоголем.

Коли людина входить у піст, вона не харчується так як зазвичай, вона відмовляється від м’яса, риби чи ще від чогось. Тоді наші органи не так функціонують як мали б, в цей період, зазвичай, підшлункова відключається, бо вона немає достатньо їди, щоб її травити, тоді немає достатньої кількості ферментів. Коли людина різко виходить з посту і починає їсти жирне м’ясо, все смажене і жарене, підшлункова не може виробити ту кількість ферментів, їда не перетравлюється і ми стикаємося з такою проблемою як переїдання. Основні його симптоми: важкість у шлунку, біль, здуття, також можлива нудота. Проте можливі також індивідуальні симптоми.

4.Чи є  категорія людей, яка є групою ризику для посту і переїдання?

Так, це в основному діти і підлітки, а також особи старшого віку, які можуть мати захворювання внутрішніх органів: хронічні панкреатити та холецистити, виразкові хвороби і т.п. Під час посту чи переїдання можливе загострення цих захворювань.

5.Фермантні препарати: як часто їх можна вживати?

Є така хибна думка, що людина випивши 2-3 таблетки ферментних препаратів, думає, що тоді можна їсти ще більше. Це неправильно! Ферментні препарати діляться на багато груп і вони є замінником ферментів підшлункової залози. Тобто їх потрібно вживати тільки під час їди і тільки в певних випадках. Коли людина часто вживає ферментні препарати, підшлункова тоді перестає працювати, адже у неї є додаткові ферменти, вона відключається і починаються великі проблеми із внутрішніми органами.

6.Яким чином алкоголь впливає на травлення підшлункової?

Також помилковою є думка, що коли людина переїдає, то потрібно випивати алкогольні напої. Це хибна думка. Підшлункова не любить алкоголь. Виникає гострий панкреатит.

7.Що робити у випадку переїдання?   

Банально потрібно випити активоване вугілля. Також можна випити велику кількість води і викликати блювоту. У випадку загострення слід звернутися за фаховою допомогою до лікаря.

  

 

Розмовляла Катерина Волошин

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...