Олена Пітик про порушення вольового контролю над мисленням, поведінкою і потягами (імпульсивність) як один із синдромів РГДУ

Пітик Олена – кандидат медичних наук, дитячий і дорослий психіатр. Нагадаємо, що ми розглядаємо синдром гіперактивності  і дефіциту уваги у його конкретних проявах і...

Пітик Олена – кандидат медичних наук, дитячий і дорослий психіатр. Нагадаємо, що ми розглядаємо синдром гіперактивності  і дефіциту уваги у його конкретних проявах і симптомах. Сьогодні ми розглядатимемо порушення вольового контролю над  мисленням, поведінкою і потягами  (імпульсивність) як один із синдромів РГДУ.

 

Зокрема, Олена Пітик зазначає: «Імпульсивність розглядається як третя базова ознака РГДУ (ред. 1.дефіцит уваги (легкість відволікання та нездатність утримувати зосередженість); 2. порушення рухової активності (гіперактивність).

Клінічна сутність імпульсивності полягає в неспроможності дитини оцінювати ситуацію перед тим, як почати на неї реагувати. Прикладом імпульсивності є вигукування дитиною відповідей на уроці: не дослухавши запитання, вона починає відповідати на нього, їй складно дочекатися своєї черги,  вона порушує заборону викладача. З більшою упевненістю ми можемо говорити про  імпульсивність у тих випадках, коли дитина перебиває інших, активно, без дозволу втручається в чужі справи, нав’язує себе  іншим.

Розрізняють когнітивну і поведінкову імпульсивність. Когнітивна імпульсивність визначає дезорганізованість мислення, пов’язану з поспішністю суджень і висновків; поведінкова – дезорганізацію вольового контролю над поведінкою і потягами, формування антисоціальної поведінки.

Діагностичні критерії імпульсивності (G3) вМКХ-10 вимагаютьнаявності у дитини принаймні одного з перелічених симптомів, який спостерігається щонайменше протягом 6 місяців і є суттєвим настільки, що це призводить до вираженої декомпенсації дитини або не узгоджується із загальним рівнем її розвитку:

1) часто квапиться з відповіддю, вигукує, не дослухавши закінчення запитання;

2) демонструє нездатність спокійно стояти у черзі, не здатна дочекатися свого ходу під час гри або в інших ситуаціях групової взаємодії;

3) часто втручається у справи та розмови дорослих, перебиває їх на півслові, без дозволу втручається в ігри інших дітей;

4) часто занадто багато розмовляє, не демонструє адекватної реакції на соціальний тиск, що здійснюється з метою припинити балаканину».

Нагадаємо, що ми уже розглянули що таке синдром гіперактивності і дефіциту уваги (http://frankivchany.if.ua/medychniporady/23010-shcho-take-syndrom-hiperaktyvnosti-i-defitsytu-uvahy-rozmova-z-likarem-psykhiatrom-olenoiu-pityk),   також Олена Пітик здійснила  ґрунтовний аналіз дефіциту уваги (легкість відволікання та нездатність утримувати зосередженість) як визначальний симптом РГДУ http://frankivchany.if.ua/medychniporady/23066-olena-pityk-pro-defitsyt-uvahy-iak-vyznachalnyi-symptom-rhdu. Ще один синдром РГДУ порушення рухової активності (гіперактивність) (http://frankivchany.if.ua/medychniporady/23100-olena-pityk-pro-porushennia-rukhovoi-aktyvnosti-hiperaktyvnist-iak-odyn-iz-symptomiv-rhdu). Сьогоднішня стаття з Оленою Пітик завершальна про синдром гіперактивності і дефіциту уваги та про його про конкретні прояви і симптоми.

 

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...