Відпочинок у Білорусі: все, що потрібно знати про поїздку

Куди поїхати, побачити і спробувати – читайте у статті про країну.  Красива незаймана природа, безліч визначних пам’яток, прекрасні можливості для агро- та екотуризму, відсутність...

Куди поїхати, побачити і спробувати – читайте у статті про країну.

 Красива незаймана природа, безліч визначних пам’яток, прекрасні можливості для агро- та екотуризму, відсутність мовного бар’єру, смачна національна кухня, чуйність і доброзичливість місцевих жителів. ТСН.Туризм зібрав 10 причин для відвідування Білорусі.

1. Незаймана природа

Соснові ліси, дзвінкі пташині голоси і діброви, прекрасні озера, які переховуються в очеретах, і швидкі річки.

Чудова можливість пройтися первісними лісами чекає на вас в Біловезькій пущі. Національний парк внесений до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, як найстаріший у Європі, адже деяким тутешнім деревам понад 600 років! Багато з пущанських мешканців є рідкісними і занесені в Червону Книгу. Найзнаменитіший могутній зубр, на якого любили полювати ще князі Великого Князівства Литовського.

Біловезька пуща_2

 

Заливні заплавні луки, гіркуватий аромат різнотрав’я і унікальна можливість поспостерігати за птахами чекають на вас в Національному парку “Прип’ятський”. Доторкніться до дивовижної краси білоруської природи, і приємні враження надовго залишаться з вами.

2. Краса річок і озер

Доля не дала Білорусі моря, але країну все ж називають “синьоокою”. Адже на її території понад 20 тисяч річок і більше 10 тисяч озер. Найбільше – Нароч. У похмуру погоду його протилежний берег губиться в тумані, і тоді здається, що це не озерні води плескаються біля ніг, а морські. Можна покататися на катері, порибалити (з берега або з човна), і просто позасмагати на жовтому піску, вслухаючись у шелест прибережних сосен.

Біловезька пуща_1

 

У Білорусі є понад 20 тисяч річок і більше 10 тисяч озер

Серпневий канал журналісти прозвали дивом інженерної думки XIX століття. Він і зараз дивує майстерно зробленою системою шлюзів, а неповторні пейзажі, палаци і храми вздовж берегів роблять подорож каналом особливо яскравим.

Досвідченим сплавщикам буде цікаво відправитися в похід на байдарках і плотах. Для вас відкриті простори величезних річок Німану, Дніпра, Сожу, Бугу і вузеньких річечок, які губляться в густих прибережних заростях. Білоруські водойми такі різні, але всі неймовірно привабливі.

3. Мила чарівність сільських садиб

Запаморочливий аромат сухого сіна, щебетання птахів, вранці склянка парного молока на сніданок! Що може бути краще після великого міста? Білорусь запрошує провести відпустку в сільській садибі і сповна насолодитися тишею і спокоєм.

Як правило, садиби розташовані в мальовничих куточках, і ви можете обрати відпочинок на будь-який смак і гаманець. В одних – гостям запропонують окремий будиночок з каміном і баню, а в інших – скромну кімнату і глечик з криничною водою для вмивання. Але який би варіант ви не обрали, знайте, що на вас чекає гостинний прийом, смачна, екологічно чиста їжа і безліч незабутніх вражень і відкриттів.

Зелений туризм Білорусі

 

Зелений туризм в Білорусі дуже популярний

Господарі садиб із задоволенням організують походи за грибами і ягодами, кінні, піші або велосипедні екскурсії, сплави по річках і озерах. В рамках екскурсій ви зможете познайомитися з білоруськими традиціями та історією, побачити старовинні замки та храми. У деяких садибах туристам пропонують полювання і риболовлю. Для корінних городян “цвяхом програми” стане типовий сільський працю. Ви навчитеся доїти корову, обстригати овець, робити заготовки на зиму, якщо, звичайно, захочете.

4. Оздоровлення

Підлікуватися і відновити сили, а заодно відмінно відпочити запрошують білоруські санаторії. Всі здравниці знаходяться в соснових борах, на берегах річок чи озер, де вже саме повітря володіє цілющою силою, а білоруський помірно-континентальний клімат дозволяє відпочивати круглий рік.

Білоруський санаторій

 

Білоруські санаторії допоможуть відновити здоров’я

Гостей порадують комфортні умови проживання, високий рівень медичного обслуговування, відмінне харчування. Улюбленим місцем відпочинку міжнародного класу стала мережа санаторіїв на березі красивого озера Нароч. Сюди приїжджають, як дорослі, так і діти.

А ще білоруські санаторії – це розумне поєднання ціни і якості.

5. Активний відпочинок

Налаштуйтеся на шалені враження від побачення з висотою і польотом! На вас чекають запаморочливі круті спуски і підйоми, сучасні лижні траси і спортзали, оснащені за останнім словом техніки в гірськолижних комплексах міжнародного класу.

Європейські стандарти спортивно-оздоровчого комплексу “Логойськ” порадують, як професіоналів, так і новачків, а в Республіканському гірськолижному комплексі “Силичів” ви можете самі вибирати трасу, якою спуститися: їх сім, і кожна відповідає певному рівню складності.

Центр “Раубічі”, де тренуються спортсмени-олімпійці, славиться як один із найкращих у світі майданчиків для біатлону, а в “Республіканському центрі олімпійської підготовки кінного спорту і конярства” в Ратомці (під Мінськом) можна не тільки отримати індивідуальні уроки верхової їзди, але і побачити приголомшливе кінне шоу.

6. Чудові архітектурні шедеври

Літопис у камені – це про архітектурну спадщину Білорусі. Суворі вежі і розкішні палаци, потужні замки і прекрасні храми створюють неповторний вигляд країни. Палаци, храми, замки немов увібрали в себе аромат минулих епох і магічну привабливість.

Дух середньовіччя витає над стінами старовинного Мирського замку. Заснований в XVI столітті, він майже повністю зберігся до наших днів.

Мірський замок

Мирський замок

Замок в Несвіжі зберігає пам’ять про могутніх Радзивилів. Знаменитий білоруський рід, який оселився тут майже п’ять століть тому, отримав славу некоронованих королів Речі Посполитої. Замок овіяний легендами і таємницями, кажуть, у ньому навіть мешкає привид.

Битви з хрестоносцями пам’ятають стіни Білої Вежи, Новогрудский і Лідський замки, храми-фортеці в Сынковичах, Мурованке, Камаях. Тихою красою ваблять дерев’яні церкви в Жировичах, Слуцьку, Дудах.

7. Унікальна культура, традиції

Традиції Заходу і Сходу породили унікальну культуру з християнських звичаїв і язичницьких вірувань.

Стародавня магія втілилася в таємничій Купальської ночі. Старовинна легенда свідчить: хто на Купала знайде квітку папороті, той ніколи не зазнає лиха. Дівчата ворожать про нареченого, пускаючи річкою вінки. Неодружений хлопець, який зловив віночок – і є майбутній чоловік. А ще Купальська ніч осяяна вогнями незліченних багать, через які молодь стрибає, очищаючи себе від гріхів.

8. Яскраві фестивалі, концерти і шоу

Море живої музики на будь-який смак, справжні шедеври кіномистецтва, веселі конкурси, жарти і дуже багато спілкування – все це ви знайдете на численних білоруських фестивалях.

Найзнаменитіший – “Слов’янський базар” у Вітебську. Це міжнародний конкурс молодих виконавців, популярний в Білорусі і за її межами. Щорічно “Слов’янський базар” перетворюється на яскраве, феєричне шоу, збираючи кращих поп-виконавців з усього світу.

На фестиваль “Листопад” прагнуть потрапити затяті кіномани. Восени він проходить у Мінську і дає глядачам можливість побачити роботи як режисерів зі світовими іменами, так і маловідомих, але талановитих авторів.

9. Різноманіття музеїв і оригінальних виставок

Численні музеї і виставки – ще один привід приїхати в Білорусь. Пройдіться гучними залами Музею історії Великої Вітчизняної війни – і перед вами розгорнуться масштабні картини бойових дій тих часів. Доторкнутися до історії країни цього періоду можна і у військово-історичному комплексі “Лінія Сталіна”. Щорічно тут проходять реконструкції знаменитих битв Другої Світової війни.

«Лінія Сталіна»

Військово-історичний комплекс «Лінія Сталіна»

Твори відомих художників і скульпторів – Наполеона Орди, Хаїма Сутіна, Фердинанда Рущица – чекають на вас у столичному Національному художньому музеї, в Мінську.

А Вітебськ цілком можна вважати містом-музеєм. Його вулиці пам’ятають Марка Шагала, відображені в полотнах геніального художника, а в передмістях міста причаїлася садиба Іллі Рєпіна, де майстер творив далеко від шуму і суєти.

10. Смачна національна кухня

Запечена свинина в горщиках, смажені ковбаски з хрусткою скоринкою, картопляні деруни зі шкварками і цибулею. Страви з картоплі прийнято вважати національною рисою білоруської кухні. З картоплі готують понад 1000 різних страв. Обов’язково спробуйте картопляні галушки з м’ясною або грибною начинками. Зі сметаною або зі спеціальної ароматною підливою вони надзвичайно гарні і дуже поживні.

Ще одна важлива складова білоруського меню – страви зі свинини. У селах ще з язичницьких часів збереглася традиція: на початку зими заколювати свиню і робити ковбаси, солити сало і виготовляти полендвицю – підсушені солоне м’ясо.

Побалуйте себе і традиційними білоруськими напоями: крамбамбулей, крупником і квасом. Крамбамбулю, міцний алкоголь, настояний на прянощах, приблизно дві сотні років тому придумали шляхтичі. Крупник – це суміш настою цілющих трав, алкоголю і меду. А хлібний квас на березовому соку втамовує спрагу, сповнює енергією і бадьорістю.

 

Джерело

Категорії
Подорожі
Новини
Loading...