Як допомогти людині в депресії. 5 порад з особистого досвіду

“Не сумуй, все налагодиться”, – бадьоро говоримо ми людині в депресії. – “Попереду у тебе велике майбутнє і багато щасливих днів”. На жаль, подібні...

“Не сумуй, все налагодиться”, – бадьоро говоримо ми людині в депресії. – “Попереду у тебе велике майбутнє і багато щасливих днів”.

На жаль, подібні фрази не вирішують проблему, викликаючи у хворого цілу гаму негативних почуттів: відчай, роздратування, сором і сумніви. Втім, дещо зробити ви все-таки можете. Дозвольте поділитися з вами особистим досвідом. Можливо, для когось він виявиться корисним.

Навчіться відрізняти поганий настрій від депресії

Виявити депресію у близької нескладно, якщо ви часто спілкуєтеся і володієте достатньою емоційною чуйністю. Це не просто поганий настрій, коли ваша мама, сестра, подруга чи коханий залишаються собою, стомлено скаржачись на обридлу роботу або проблеми в сім’ї. Депресивна людина більше схожий на похмуру тінь колишнього себе: вона песимістична, пригнічена, швидко втомлюється, постійно зайнята важкими роздумами, стає менш уважною, тривожною і вразливою.

Навіть якщо людина не йде на контакт, не кидайте все на самоплив. Помітили симптоми депресії, що тривають більше 2 тижнів? Прийшов час діяти.

Поясніть близькому, що депресія – виліковна хвороба

Як правило, депресія не трапляється раптово. Згідно зі статистикою, в 75% випадків розлад настрою починається через важкі переживання, хвороби, розставаня, хронічний стрес та інших драматичних подій. У 35% випадків ніяких зовнішніх причин знайти не вдається, і тоді лікарі говорять про ендогенноу (внутрішню) депресію, пов’язану з нестачею деяких хімічних речовин: серотоніну, дофаміну і норадреналіну.

Ваше головне завдання – переконати близьку людину, що депресія не буде тривати вічно. Які б причини її не спричинили, вона успішно лікується за допомогою антидепресантів і психотерапії. Також не варто грати роль лікаря, намагаючись самостійно підібрати препарати. Як правило, це лише псує здоров’я і відтягує довгоочікуване одужання.

Не давайте порад, не розібравшись в ситуації

Люди охоче виступають в ролі порадників, вважаючи свій життєвий досвід досить багатим. На жаль, якщо ви самі не пройшли через депресію, або не маєте профільної освіти, зрозуміти близького буде непросто. Втім, прогалини в знаннях можна заповнити. Читайте більше тематичних статей і книг, дивіться документальні та освітні фільми. Рано чи пізно ви навчитеся знаходити потрібні слова, які людина дійсно хоче почути.

Допоможіть близькому знайти хорошого психотерапевта

Знаменита фраза з реклами “Не всі йогурти однаково корисні” актуальна і для лікарів. Щоб знайти свого фахівця, подрузі авторки статті треба було змінити двох.

Перший відмовлявся призначати антидепресанти, радячи зайнятися творчістю і спортом. “Лікування” закінчилося безсонням, панічними атаками і фізичним виснаженням через важкі тренування у спортзалі.

Другий лікар не вірив у психотерапію, поклавши всю відповідальність на антидепресанти. Панічні атаки пройшли, але мислення залишилося таким же песимістичним, а радість не поверталася.

Третій лікар, на щастя, виявився більш сучасним і чуйним. Він допоміг підібрати правильні препарати, які не зробили людину пасивною і байдужою, зміг домогтися довіри, порадив багато корисної літератури і навіть відправив на груповий тренінг. Коли людина більше дізнається про свою хворобу, то починає вірити в швидку перемогу. А якщо з’явилася віра, значить депресія почала відступати.

Не ображайтеся на брак тепла

Кожен з нас має потребу в турботі, щирому уваги та теплі. Але людина в депресії все ж трохи більше, оскільки не може знайти щастя і спокою всередині себе. Найчастіше вона не стане безпосередньо просити про допомогу, боячись здатися нав’язливим. Переконати його, будьте м’якими, чуйними і безкорисливими.

Джерело

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...