Як під час вагітності зберегти зуби здоровими

В ідеалі перед плануванням вагітності, потрібно підготувати організм до виношування малюка. Але якщо жінка уже завагітніла, то також потрібно перевірити стан своїх зубів. Щоб...
В ідеалі перед плануванням вагітності, потрібно підготувати організм до виношування малюка.

Але якщо жінка уже завагітніла, то також потрібно перевірити стан своїх зубів. Щоб дитина народилася здоровою, з міцними зубами, а мама не мала неприємностей після пологів та під час лактації, потрібно серйозно підійти до цього питання.

“В організмі вагітної жінки відбувається гормональна перебудова, через яку слабне імунітет і збільшується кількість мікроорганізмів в роті. Слина стає більш кислотною і слабшає стійкість твердих тканин зубів. У цих жінок карієс прогресує в 2 рази швидше, – кажестоматолог Олексій Хромовець, з Житомира.

Пошкоджені зуби та запалені ясна можуть викликати хронічної інфекції, які негативно впливають на плід. Найвдалішим періодом для відвідування стоматолога є II триместр. У цей час основні дитячі органи сформувалися, а й мами пройшов токсикоз.

“Часто вагітні з острахом ставляться до анестезії. Та варто сказати, що краще прийняти знеболюючі засоби, які дозволені для лікування зубів у майбутніх мам, ніж нервуватися під стоматологічним кабінетом та кривитися від болю у кріслі. Дитині цей стрес не піде на благо”.

Кальцій потрібен не тільки для кісток, а й для зубів. Він є основою для формування дитячого скелету. Мама отримує його з продуктів харчування, а дитина через плаценту з плазми материнської крові. Якщо у жінки мало кальцію, він для дитини вимивається з маминих зубів. Збільшується чутливість зубів через демінералізація емалі. Може початися кришіння зубів.

Однією з найпоширеніших причин, чому псуються зуби, є солодощі та деякі напої. Кава, міцний чай і газовані напої темного кольору вимивають кальцій з організму. А, здавалося б, не шкідливі соки містять не тільки вітаміни і мінерали, але у великій кількості цукор і кислоти, які руйнують зубну емаль.

Вагітні часто прикривають свій підвищений апетит, ніби мають їсти за двох. А насправді для двох. В меню майбутної мами мають бути червоне м’ясо, яйця, риба, кисломолочні продукти, броколі, цибуля-порей, свіжий шпинат, яйця, сардина, шпроти.

“Вітамін D виробляється організмом на сонце і свіжому повітрі. Та жодна зелена паркова зона не принесе користі, поки мама не відмовиться від шкідливих звичок. З 2-3 місяців вагітності у дитини починають формуватися молочні зуби, тому потрібно дотримуватися здорового способу життя. У хворих зубах розмножуються мікроби, яких токсини проникають у судини і спричиняють післяпологові ускладнення”.
Потрібно приймати препарати кальцію та змінити зубну щітку на мякішу, яка вбереже від кровоточивості ясен та подряпин на емалі.

Під час вагітності слід своєчасно відвідувати стоматолога. Бажано хоча б двічі – на початку і в кінці вагітності.

Прочищати проміжки між зубами зубною ниткою-флосом. Мало чистити зуби 2 рази на день, треба ще полоскати ротову порожнину після кожного прийому їжі.

Джерело

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...