Палац Потоцьких в Івано-Франківську (ФОТО)

Палац Потоцьких в Івано-Франківську (тоді він мав назву Станіслав) заклали 1672 року. Він мав стати резиденцією галицького старости, коронного гетьмана Андрія Потоцького.  Над палацом...

Палац Потоцьких в Івано-Франківську (тоді він мав назву Станіслав) заклали 1672 року. Він мав стати резиденцією галицького старости, коронного гетьмана Андрія Потоцького.

 Над палацом працювали два архітектори Ф. Корассіні та Д. Бенуа. Замок триповерховий, оточений оборонними валами і бастіонами, службовими будівлями та парком. Зараз гарно збереглась лише паркова огорожа та ворота. Планів і схем замку не збереглося, лише ось такий опис 18 століття: замок у нижній частині складався з шести невеликих склепінчастих кімнат, кухні та сіней. Крученими сходами піднімались на другий поверх, до великої зали з паркетною підлогою, полотняною біло мальованою стелею та двома вікнами. До виходу на вал (який з трьох боків оточує палац зі всіма замковими забудовами) є двоє великих засклених дверей. За ними є міст, що виводить аж до валу. У залі всі стіни оббиті полотном з різнокольоровими смугами.

З цього залу крізь подвійні, помальовані на біло із золоченим листям, двері входили до покою компанії, в який дубова підлога, стеля з полотна помальована на біло, шафовидний камін з цегли, двоє подвійних вікон. Поруч знаходився спальний покій і „гардеробка”, далі „покій для жінок”, „кав’ярня”, друга „гардеробка”, передпокій і покій, де підлога викладена дубовим паркетом, стеля оббита полотном, помальованим на біло, чотири вікна, стіни помальовані не дуже широкими темно-сірими смугами, панелі дерев’яні, темно мальовані. В свій час палац відвідували король Речі Посполитої Ян III Собеский, трансільванський князь Ференц II Ракоці. На сьогодні палац перебудований.

До 2004 р. тут був військовий госпіталь. Зараз планується створення музейного комплексу. Палац має статус пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення (розпорядження виконавчого комітету Івано-Франківської обласної ради народних депутатів від 26 травня 1981 р. № 238). 2010 року були відреставровані підземелля палацу Потоцьких в рамках фестивалю «Porto Franko». Нині це мистецький простір, арт-галереї. У 2013 р. завершилось відновлення в’їзних воріт.

Доїхати до Івано-Франківська радимо потягом з Києва чи Львова, є також і автобусні перевезення, проте вони менш комфортні. Адреса: м. Івано-Франківськ, вул. Госпітальна, 3

Координати: 48°55’27.52”N, 24°42’46.3”E 

Джерело 

{gallery}Potpski{/gallery}

Категорії
Подорожі
Новини
Loading...