Гайдамацький Яр – неповторна природна перлина Вінничини (ФОТО)

Урочище «Гайдамацький Яр» – це геологічна природна пам’ятка загальнодержавного значення, розташована між селами Буші та Гомулівка, в Ямпільському та Могилів-Подільських районах Вінницької області. З...

Урочище «Гайдамацький Яр» – це геологічна природна пам’ятка загальнодержавного значення, розташована між селами Буші та Гомулівка, в Ямпільському та Могилів-Подільських районах Вінницької області.

З 1975 р. «Гайдамацький Яр» має статус геологічного заповідника, площа якого – 96 га. За переказами, в XVIII ст. ц місце  було базою гайдамаків, під орудою уманського сотника І. Гонти. Звідси ж вони робили свої відважні набіги на польських шляхтичів і турків. Урочище, на схилах якого розкинулися дубово-грабові насадження, вироблене лівою притокою р. Мурафи – р. Бушинка, його довжина – 2 км, ширина – 100-200 м. Воно має велику кількість вивітрених та вимитих пісковиків з скелями «Баран», «Висяча», «Гриб», «Гайдамацька» (разом з печерою) та ін. Ці скелі – переважно результат післяльодовикової еолової діяльності. Всі ці скелі – по-своєму унікальні і кожна має свою історію.

Так скеля «Баран» – схожа на величезного барана, що нахилив голову. Скеля «Гриб» – дійсно нагадує велетенський за розміром гриб, ніжка якого досягає 9 м, а верхня частинка має діаметр «ніжки» 1,2 м, а «шапочки» – 6 м. Скеля    «Гонтів камінь», що омивається річкою, має шанобливе ставлення серед приїжджих та місцевих. За легендами, ця скеля була улюбленим місцем роздумів ватажка гайдамаків І. Гонти, тут же він і переховувався від поляків, щоб скликати потім нове повстання. Цікавою є і Гайдамацька печера, яку у 1983 р. досліджували спелеологи із Вінницького педагогічного університету. Спелеологи частково розширили вхід, щоб потрапити в середину, та розвідали лише 60 м печери. Місцеві передають, що чули від старожилів, що у глибині печери є криниця і не тільки. Втім, поки нічого такого ще не знайшли.

«Гайдамацький Яр» як унікальна пам’ятка природи та історії має поєднання 4 важливих факторів: — геологічний: гарні можливості дослідження текстур пісковиків; — геоморфологічний: зсувні процеси в типовому каньйоні, різні форми вивітрювання та вимиття пісковиків, печери тощо; — історичний: на території урочища у 1883 р. професор Володимир Антонович відкрив стародавній наскельний рельєф,також на землях «Гайдамацького Яру» та у селі Буша знайдено залишки трипільської та черняхівської культури та сліди козацьких часів; крім цього можна оглянути залишки фортеці, церкви, стародавнього кладовища, занедбаного печерного монастиря; — естетичний – красиві пейзажі схилів долин та стін каньйону, бл. 150 скель-скульптур різних форм з ямпільського пісковику. Поради для подорожуючих та туристів Достатньо добратися до м. Буші, звідки постійно ходять екскурсії до «гайдамацького Яру». У вас буде можливість, як подивитися на багату на історію м. Бушу , так і на «казкову долину» геологічного заповідника. Подивитися на сповнені легенд 150 скель різної форми – треба неодмінно. Одноденні екскурсії ходять також із Вінниці.

Джерело

{gallery}YAR{/gallery}

Категорії
Подорожі
Новини
Loading...