Перші симптоми гормонального збою у жінок

Гормони регулюють багато процесів в організмі людини. Для жінок вони особливо важливі, адже впливають на їх репродуктивну функцію. Різка зміна гормонального балансу супроводжується погіршенням...

Гормони регулюють багато процесів в організмі людини.

Для жінок вони особливо важливі, адже впливають на їх репродуктивну функцію. Різка зміна гормонального балансу супроводжується погіршенням самопочуття, збоєм менструального циклу та проявом симптомів безпліддя. Це може призвести до серйозних наслідків, тому своєчасне його виявлення і лікування має величезне значення для здоров’я жінки.

Симптоми гормонального збою:

Головні болі

Вони тісно пов’язані з виробленням жіночого гормону естрогену. Він контролює процеси, що відбуваються в головному мозку, які пом’якшують або загострюють больові відчуття. Якщо кількість його зменшується – з’являються мігрені.

Майже 2/3 жінок стверджують, що після менопаузи симптоми зникають. Але для решти вони тільки посилюються.

Безсоння

Як перед, так і під час менопаузи яєчники жінки перестають виробляти достатню кількість гормону прогестерону, який відповідає за здоровий сон. Порушення в його гормональному балансі викликають серйозні труднощі з засинанням.

Дратівливість

Коливання гормональних рівнів впливають на те, як мозок управляє емоціями і настроєм. Сильна подразливість – один з побічних ефектів цього складного періоду.

Практично 50% жінок перед настанням менопаузи мають нестабільну емоційну картинку.

Підвищене потовиділення

У цей період жінку часто кидає в жар. У одних приливи жару обходяться взагалі “без води”, а інші дуже сильно потіють

Хронічна втома

Людину всюди переслідує відчуття вимотаності, супроводжуване слабкістю в м’язах. Цей стан може бути від недосипання. Про всяк випадок потрібно обстежитися у лікаря.

Зміни настрою

Гормони, які відповідають за овуляцію і менструальний цикл допомагають продукувати серотонін, який допомагає регулювати настрій. Під час менопаузи всіх цих гормонів стає менше, звідси і коріння гойдалок настрою.

Проблеми з травленням

Зниження рівня естрогену тягне за собою підвищення рівня кортизолу. Коли рівень естрогену високий, то кортизолу мало, але достатньо, щоб цукор в крові і тиск були в нормі.

При надлишку “адреналіну” ж починаються розлади шлунка, здуття, метеоризм.

Неконтрольовані приступи голоду

Кортизол, адреналін та інсулін переживають “струс”. У той час як перші два відповідають за настрій, інсулін контролює рівень цукру в крові. Його рівень піднімається при вживанні в їжу занадто багато солодкого і напівфабрикатів.

При гормональному збої в організму не вистачає ресурсів, щоб виробляти велику кількість вторинних гормонів, таких як прогестерон і естроген, які відповідають за метаболізм і апетит. Через це людина безконтрольно їсть і набирає вагу.

Погана пам’ять

Хронічна забудькуватість може бути викликана проблемами зі щитовидною залозою, стресом, втомою або втратою сну. Але також залежить і від гормонів. Через низький рівень у них естрогену.

Зміни грудей

Через недостатню кількість естрогену може погіршуватися зволоження та еластичність шкіри. Груди втрачають форму і змінюють розмір. Також можуть зміщуватися соски і з’являтися припухлості.

Джерело

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...