Місто книг

Хей-он-Уай – маленьке містечко в Уельсі, яке часто називають містом книг. 40 книжкових магазинів, де можна придбати рідкісні видання, перетворюють цей куточок на рай...
Хей-он-Уай – маленьке містечко в Уельсі, яке часто називають містом книг. 40 книжкових магазинів, де можна придбати рідкісні видання, перетворюють цей куточок на рай для букіністів.

 

Початок історії міста як книжкового осередку Англії припав на період 70-х років минулого століття, коли почало набирати обертів телебачення і через це масово закривалися бібліотеки. Тоді у Річарда Бута, звичайного любителя книг, з’явилась ідея, як урятувати містечко від кризи. Разом із кількома вантажниками він вирушає до Америки, де скуповує книги й відправляє на Батьківщину. Після повернення поціновувач книг відкриває магазин у старому депо. Його ініціатива припала до душі містянам, і невдовзі книгарні були ледь не на кожному розі. А вже за 10 років сюди почали приїжджати туристи і місто набуло слави книжкового.

Річард Бут навіть проголосив Хей-он-Уай королівством, себе – королем, а прем’єр-міністром призначив коня. Здавалося, таке нахабство мало обурити королеву Британії, але вона натомість нагородила Бута орденом Британської імперії за розвиток британського туризму.

хей2

 

Серед книжкових магазинів Хей-он-Уайя найбільш незвичними (і від того найбільш популярними) є «Бібліотеки чесності». Найчастіше це настінні полички із книгами. Люди просто обирають товар, що їм до смаку, і кладуть гроші в коробку. У таких крамничках немає ні продавців, ні охорони. Головне тут – довіра. Найвідоміша книгарня знаходиться в Хейському замку.

«Фестиваль літератури та мистецтв» проводиться в Хей-он-Уайї ще з 1988. І відтоді набирає все нових обертів. Зараз там, окрім книг, презентують фільми, а ще влаштовують концерти. Щороку наприкінці травня сюди з’їжджаються майже 100 000 письменників, видавців і просто прихильників літератури. Білл Клінтон у 2001 році охрестив фестиваль «Вудстоком для розуму».

Книжкове місто може похизуватися півмільйонним потоком туристів на рік. Для містечка з населенням чисельністю 1 900 осіб це дуже багато. Будете у Великобританії − обов’язково зазирніть до королівства книг. Воно знаходиться в 4 год їзди від Лондона, а автобуси ходять туди із 2-годинним інтервалом.

Джерело

Категорії
Подорожі
Новини
Loading...