Скільки коштуватиме мешканцям Франківська лікування ГРВІ

В Івано-Франківську збільшилася кількість випадків захворювання на гостре респіраторне захворювання. Цьому сприяли похолодання, дощі, холод у квартирах, де ще не підключили опалення. Проте епідемії...

В Івано-Франківську збільшилася кількість випадків захворювання на гостре респіраторне захворювання. Цьому сприяли похолодання, дощі, холод у квартирах, де ще не підключили опалення. Проте епідемії ГРВІ чи грипу не зафіксовано. Немає черг ні у поліклініках, ні в аптеках.

Епідемію прогнозують з січня – початку лютого і аж до березня

Як пояснили в Івано-Франківській обласній санепідстанції, сезонна захворюваність на ГРВІ та грип починає зростати з 40 тижня року, який розпочався із 3 жовтня. Отже, протягом 3-9 жовтня в області на ГРВІ захворіло 3269 осіб, а протягом 41 тижня року, 10-16 жовтня – 3470 осіб. Але хвилюватися поки рано, рівень захворюваності нижчий від епідемічного порогу на 65,3%. Загалом в Україні від 3 жовтня на ГРВІ захворіло уже 153 тис. українців.

Не така спокійна епідемічна ситуація у наших сусідів, на Закарпатті, де до епідемії бракує 8%, чи у Рівненській області, де рівень захворюваності на ГРВІ та грип нижчий від епідпорогу тільки на 11%.

В минулому сезоні 2015—2016 рр. в Івано-Франківській області було зареєстровано 159480 випадків захворювань на грип та ГРВІ, у тому числі захворіло 96560 дітей, 11825 дітей госпіталізовано.

За даними Центру грипу, цього року в Україні очікують вже відомі українцям Брісбен, Каліфорнію («свинячий») та новий вірус H3N2 Гонконг. Епідемію ж прогнозують з січня – початку лютого і аж до березня. Загалом вважається, що епідемія грипу може тривати до 20 тижня наступного року.

У споживчому кошику на 2017 рік уряд України не передбачив витрати на лікування. Мабуть, можновладці вважають, що лікування українців фінансово недоцільне. Тож краще не хворіти. Найефективнішим способом профілактики грипу вважається вакцинація. Уже наприкінці жовтня можна буде придбати вакцину Ваксігрип, яка створена з урахуванням штамів грипу, які циркулюватимуть цієї зими. Орієнтовна ціна вакцини – 250 грн. Проте вакцинуватися можна здоровим особам, які не мають алергії на складники вакцини і не в час епідемії.

Від 217 до 990 гривень і вище

А якщо уникнути хвороби так і не вдалося? Чи вистачить іванофранківцям грошей на лікування? Журналістам вдалося роздобути оптимальний рецепт медикаментозного лікування неускладненого ГРВІ. Отже, жаропонижаючі (парацетамол або ібупрен, або нурофен), десенсибілізуючі, тобто протиалергічні (лоратидин або цетрин), краплі в ніс, трахесансан – при першінні в горлі.

Інколи лікарі призначають ще антивірусні препарати (новірин або гропринозин), популярними є також амізон, аміксин, хоч не всі лікарі визнають їх ефективність. При лікуванні грипу найбільш ефективним вважається таміфлю, якого у вільному продажу немає, він при потребі має постачатися у лікарні.

Шукаємо, які із запропонованих ліків найменше коштують у івано-франківських аптеках і вираховуємо найдешевший варіант лікування. Отримуємо 217 грн. Найдорожчий варіант становитиме – 990 грн. 69 коп.

Це за умови, що ГРВІ протікатиме без кашлю і ускладнень. В гіршому випадку лікування коштуватиме у рази дорожче. І де гарантія, що лікар не випише інші, дорожчі ліки? А ще можливий варіант, що у аптеках не буде дешевих лікарських препаратів.

Тож завітаємо до однієї з міських аптек. Напливу хворих на ГРВІ немає. З розмови із фармацевтом дізнаємося, що недорогі вітчизняні препарати є у продажу. Цікаво, але найбільше франківці купують заспокійливі препарати, також серцево-судинні, в тому числі – від високого тиску, для лікування шлунково-кишкового тракту, вітаміни (популярні недорогі вітчизняні) та в останній час – протипростудні, противірусні. Найдешевші ліки – відомий термопсис від кашлю коштує 10 грн., найдорожчі противірусні – в межах 200 грн. Хворі, як правило, виробником не перебирають– купують те, що випише лікар.

Ціни на ліки в останній час не підвищувалися. Ціна на імпортні препарати залежить від курсу долара, а на вітчизняні – від ціни сировини, яка теж може бути імпортною. Якщо хворий не має грошей, щоб купити цілу упаковку ліків, то в аптеках можна купити окремі пластини з ліками.

Противірусні препарати можна купити й без рецепта. Але слід пам’ятати, що самолікуванням можна ускладнити стан хворого. При підвищенні температури чи при хворобі дитини потрібно негайно звертатися до лікаря.

Наталя ХРАБАТИН, «Західний кур’єр»

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...