Чому ваша дитина часто хворіє? Розмова з дитячим імунологом медичного центру “Приватна дитяча поліклініка №1” Іриною Федорин

  Чому наші діти так часто хворіють – спитаєте ви – адже імунна система захищає від інфекцій. Кожна людина у своєму житті зустрічається з...

 

Чому наші діти так часто хворіють – спитаєте ви – адже імунна система захищає від інфекцій.

Кожна людина у своєму житті зустрічається з великою кількістю вірусів та мікробів.

А до того часу, поки до більшості з них в організмі не буде вироблений захист – іншими словами – імунітет, інфекційні хвороби – неминучість. Тому діти і хворіють частіше ніж дорослі, бо у них ще не виробився захист від більшості інфекцій. Але завжди знайдеться новий мікроорганізм, від якого захисту не має. Тому хворіють усі – і діти, і дорослі.

Давайте розберемося, що ж таке імунітет. Він поділяється на вроджений, що передається від матері і набутий – тобто такий, який організм виробив самостійно.

У новонародженого майже така кров, як у його матері. Тобто він уже має вроджений імунітет до тих інфекційних хворіб, якими перехворіла мама. Проте,  це не надовго, місяців на 3-4, у кращому разі – на 6 (при природньому вигодовуванні, зрозуміло). Тому правильно доглядати дитину потрібно з моменту народження, щоб до 3-6 місяців зробити її здатною боротися з інфекційними хворобами.

На сам процес формування імунітету впливає цілий ряд вроджених факторів, які залежать як від стану здоров`я мами і тата, так і від перебігу вагітності, особливо від перенесених за цей час інфекцій. Разом з тим, спосіб життя дитини, яка вже народилася, у свою чергу, істотно впливає на рівень імунітету.

Так як ми вже говорили, що дитина частіше хворіє ніж дорослий, то можемо зробити висновок, що абсолютно не принципово – хворіти чи не хворіти. Важливо, як хворіти – наскільки часто і на скільки важко.

Якщо часті захворювання проявляються тільки вірусними інфекціями, що минають за тиждень – то це нормально для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.

Але, якщо дитина має хронічне захворювання (наприклад, бронхіальну астму, цукровий діабет чи інше), то вірусні інфекції спричинятимуть загострення цих хронічних захворювань і призводитимуть до їх ускладнень. Такі діти повинні бути проконсультовані імунологом.

Або розглянемо інший випадок. Якщо дитина хворіє на таке рідкісне і дуже важке захворювання як вроджений імунодефіцит, то вірусні інфекції можуть призвести до її смерті. Такі діти повинні в першу чергу бути під наглядом імунолога.

Але повернемося до цілком здорових «часто хворіючих» дітей. У батьків виникає абсолютно природня потреба покращити імунітет своїх чад. Розберемося в цьому детальніше. Стимулятори імунітету діляться на фармакологічні і фізіологічні. Фармакологічні – це конкретні ліки, фізіологічні – це певні форми нормального (природнього, фізіологічного) способу життя, що дозволяють підсилити імунітет.

Загальний рівень здоров`я багато в чому залежить від навантаження на  всі основні системи: серце, судини, легені та інші – все це повинно працювати.

Словом, імунітет – це не розмите поняття. Це конкретні органи, що синтезують абсолютно конкретні захисні клітини та речовини. І робота цих органів багато в чому залежить від того, як і з яким навантаженням працюють інші системи.

Виходячи з цього постають актуальні питання: подивитись телевізор чи погуляти?, одягнути чи не одягнути?, а від душі нагодувати і загнати в ліжко – це як?

Ось і виходить, що природних стимуляторів імунітету всього три: неперегодовувати, неперегрівати і рухатися.

У жодному з трьох вказаних напрямків недопустимий екстремізм – не треба свідомо морити голодом, примушувати бігати по 10 км в день і виганяти роздягненого на мороз.

Важливіше інше: протилежні дії (надмірна їжа і тепло, обмеження рухової активності) дуже швидко призводять до пригнічення імунітету (часті інфекційні хвороби) або до неправильності імунітету, тобто начебто реагує, але не так, як треба (алергічні або інфекційно-алергічні хвороби).

Виходячи з цього зробимо висновок – не заважайте імунітету вашої дитини нормально розвиватись.

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...