Серденько Ніна Юріївна, лікар дитячий кардіоревматолог медичного центру “Приватна дитяча поліклініка №1”

Однією з найактуальніших проблем дитячої кардіології – є підвищення артеріального тиску у дітей . Актуальність проблеми артеріальної гіпертензії полягає в її значній поширеності  і...

Однією з найактуальніших проблем дитячої кардіології – є підвищення артеріального тиску у дітей .

Актуальність проблеми артеріальної гіпертензії полягає в її значній поширеності  і ,на жаль , в низькій виявляємості даного захворювання у дітей, адже нерідко підвищення артеріального тиску не супроводжується жодними симптомами , і батьки можуть не підозрювати про наявність підвищеного артеріального тиску у дитини.

 Поширеність артеріальної гіпертензії у дітей за даними різних авторів становить від 1% до 14%, а в  підлітків від 8% до 18% випадків, причому  починаючи з 12-річного віку підвищений артеріальний тиск зустрічається практично в кожного шостого підлітка.

Артеріальна гіпертензія у дітей може бути первинною, коли при обстеженні дитини не вдається встановити причину підвищення артеріального тиску, і вторинною, яка виникає на фоні захворювань нирок, нервової системи, вроджених і набутих вад серцево-судинної системи, захворювань ендокринних органів та ін..

Несвоєчасне виявлення підвищення артеріального тиску у дітей може призвести до розвитку серйозних ускладнень з боку так званих органів – мішеней : серця, очей, нирок, головного мозку. Тож дуже важливим є раннє виявлення артеріальної гіпертензії, треба уважно ставитися до кожного зафіксованого підвищення артеріального тиску у дитини.

Дитина , в якої підвищений артеріальний тиск,  може скаржитись на головний біль різної інтенсивності, головокружіння, втомлюваність, відчуття серцебиття, біль в ділянці серця,  іноді підвищений артеріальний тиск може супроводжуватись нудотою, блювотою, порушенням зору , «дзвоном у вухах», носовими кровотечами.

Шановні батьки, якщо Ви помітили подібні симптоми у вашої дитини , обов’язково зверніться до лікаря, можливо причиною поганого самопочуття дитини є саме підвищення у неї артеріального тиску. Показники нормального артеріального тиску лікар визначить за спеціальними таблицями, індивідуально для кожної дитини залежно від статі , віку та зросту . Для вимірювання артеріального тиску у дітей використовують спеціальні розміри манжет, у відповідності до віку дитини, використання «дорослої манжети» може призвести до помилок і неправильного трактування показників артеріального тиску. Іноді разових вимірювань артеріального тиску є недостатнім для встановлення діагнозу, це особливо стосується випадків , коли спостерігається значне коливання тиску протягом доби, коли є підозра на гіпертензію «білого халата», коли слід віддиференціювати стійке підвищення артеріального  тиску від епізодичного, коли мова йде про призначення медикаментозного лікування артеріальної гіпертензії і для оцінки її ефективності.

Якщо у Вашої дитини виявлене підвищення артеріального тиску, і Вам необхідно провести детальне обстеження дитини з приводу даної проблеми, провести добове моніторування артеріального тиску, виявити можливі причини його підвищення, наявність ускладнень збоку органів – мішеней та підібрати необхідну для Вашої дитини лікувальну тактику , звертайтесь в Медичний центр «ПРИВАТНА ДИТЯЧА ПОЛІКНІНІКА №1», будемо раді допомогти Вашій дитині рости здоровою. 

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...