Чугайда Іван Іванович, лікар отоларинголог медичного центру “Приватна дитяча поліклініка №1”

Алергічний риніт. З кожним роком збільшується кількість дітей, які так чи інакше зіткнулися з проблемою алергічного риніту. Це захворювання найчастіше зустрічається у дітей віком...

Алергічний риніт.

З кожним роком збільшується кількість дітей, які так чи інакше зіткнулися з проблемою алергічного риніту. Це захворювання найчастіше зустрічається у дітей віком від 2 – ох років. Причиною даної патології є підвищена чутливість організму на  алерген. Найчастіше зустрічається алергічна реакція на   пилового кліща, трави, тварин, пір’я птахів. Уникнувши цих алергенів в побуті можна забути про прояви алергічного риніту.

Основними проявами АР є ринорея, чхання яке повторюється, свербіж піднебіння, носа, очей, храп, часті болі горла, голови, першіння в горлі, кашель, тощо.

Для постановки даного діагнозу, потрібно всього лише правильно зібраний анамнез і обстеження ЛОР органів.

Обстеження: лице – темні, одутловаті нижні повіки; очі – почервонілі, зудять, печуть, склянні; ніс – чхання, зуд, синюшна слизова через набряк, прозорі або білуваті виділення, кров’янисті кірки через часте видування носа, рідко – поліпи носа, викривлення носової перегородки; горло – зміна кольору слизової, хронічне дихання ротом.

Корисним в обстеженні АР є IgE підвищення якого дасть нам відповідь про наявність алергії у пацієнта. Якщо він є підвищеним тоді потрібно шукати ті алергени, до яких чутлива дитина. На даний час є велика кількість реактивів на найрізноманітніші алергени. Що дає нам зможу повною мірою знайти той чи інший алерген, щоб уникнути його в побуті.

Для більш ефективного огляду носових ходів найкраще застосовувати найсучаснішу і найефективнішу методику – ендоскопію. За допомогою неї і лікар, і батьки дитини можуть побачити стан і колір слизової носових раковин і колір вмісту виділень у носових ходах.

У таких пацієнтів, як правило, є набір супутніх захворювань – астма, хронічний бронхіт, гіпертрофія аденоїдів,  екзема. Тому дану патологію потрібно лікувати комплексно з допомогою  спеціалістів (Алерголог).

Щодо лікування АР. Воно є різне, в залежності від тяжкості. При легкій формі достатньо призначити антигістамінні засоби, або інтраназальні глюкокортикостероїди.    При більш тяжких проявах АР потрібно застосовувати інтраназальні глюкокортикостероїди в поєднанні з препаратами антагоністів лейкотрієнів. При надмірній закладеності носа призначається судиннозвужуючі препарати для полегшення носового дихання. Але цими препаратами зловживати не можна, оскільки вони призводять до медикаментозного риніту.

В кабінеті отоларинголога дитячого «Приватної дитячої поліклініки №1» наші  найменші пацієнти, можуть максимально уникнувши стресу, пройти повне обстеження ЛОР органів, як за класичною методикою, так і за допомогою сучасного, найінформативнішого методу – ендоскопії ЛОР органів. Ці методи обстеження дають нам змогу поставити точний діагноз і кваліфіковано пизначити ефективне, безболісне лікування. 

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...