Олена Рибачук – лікар дитячий офтальмолог

Часті запальні захворювання очей у дитини. Що робити? Прийшла весна. Разом з появою перших сонячних днів, з’являються перші прояви запальних процесів очей. Чому так?...

Часті запальні захворювання очей у дитини. Що робити?

Прийшла весна. Разом з появою перших сонячних днів, з’являються перші прояви запальних процесів очей. Чому так? З чим пов’язано? Насамперед, слід зазначити, що весна –  це період, коли усі резервні можливості організму є вичерпані. Тобто, банально кажучи, період авітамінозу. Саме це, в більшості випадків, і є пусковим механізмом запалень очей. Початок вірусних простудних інфекцій якраз припадає на період весни. Віруси уражають не лише слизову оболонку носа чи горла, а очі, в даному випадку, не виняток. Ось тому ми і маємо спалахи вірусних проявів кон’юнктивітів у весняний період. Фахівці радять не займатись самолікуванням, а вчасно звертатись по кваліфіковану допомогу тому, що самолікування часто призводить до важких ускладнень.

Іншою проблемою у цей час є поява так званих ячменів. Нагадаємо, що це є гнійничкове запалення сальних залоз, що знаходяться на повіках. Ячмінь може бути зовнішнім і внутрішнім. Від цього залежить швидкість вилікування і тактика призначення лікування. Часто запалення викликають власні мікроорганізми ока , які в нормі не повинні шкодити, але при пониженні імунного стану дитини ці мікроорганізми починають активно розмножуватись. Хочеться зазначити наступне, що у дітей до 3 років взагалі ячменів не повинно бути. Якщо ж дане захворювання виникло слід шукати імунну проблему. А у дітей першого року життя ячмені є «дзвониками» проблем, що пов’язані з порушенням харчування, часто виникають після введення малим дітям в харчування цільного молока, яке має негативний вплив на процеси кровотворення, а отже призводить до низького гемоглобіну. Молоко  також впливаєна порушення рівноваги між корисними і шкідливими бактеріями в кишечнику. А як відомо, кишечник у дітей до року це запорука міцного імунітету. Стає зрозумілим, що поява ячменів у дитини є комплексною проблемою ,яку інколи самотужки і з використанням народних методів лікування важко вирішити. Знов ж таки, варто звертатись до фахівців, адже в більшості випадків навіть лікування лише призначене дитячим офтальмологом не дає покращення без корекцій гематологів чи імунологів, а у важких випадках гастроентерологів.

Весна на дворі! Все цвіте і квітне! Для когось радість, а для когось жах. І мене зрозуміють люди, що страждають на сезонну алергію. Так званий поліноз. Червоні очі, сльозотеча, світлобоязнь, відчуття стороннього тіла в очах, свербіж –  все це є проявами очної форми алергії. Окрім системного вживання протиалергічних ліків просто необхідне призначення місцевого лікування для зняття цих доволі неприємних проявів. Фахівці радять проводити специфічне алерготестування для визначення чинника, який саме призводить до проявів алергії. Адже, коли знаєш «ворога в лице» значно простіше з ним боротись. Знаючи сезонність алергену, можна за 7-10 днів почати вживати системно протиалергічні ліки, які порадить і підбере алерголог, і це допоможе створити в організмі такий фон, коли алергія не зможе проявитись чи прояви її будуть значно легшими.

«Знову ця весна» –  скажуть ті, хто страждає на хронічні запальні захворювання суглобів, шлунково-кишечного тракту, нирок. У більшості випадків супутником основного їхнього захворювання є блефарит –  червоний край повік, що призводить до відчуття дискомфорту, свербіж, до частих появ лусок на повіках, пінистих виділень з очей. Нажаль, самостійне лікування офтальмолога зніме лиш місцеві прояви тимчасово. Без усунення першопричини захворювання – покращення годі чекати. Офтальмологи в даних випадках вважають, що блефарит є очним проявом не очного захворювання. Часто блефарит може бути основним дискомфортним проявом для пацієнта, але бути лиш верхівкою айсберга. Порадою в даному випадку буде не займатись самолікуванням, а звернутись до профільних фахівців, які вміло зможуть віднайти першоджерело захворювання і вплинути на нього .

Гарної, квітучої, безпроблемної усім весни

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...