Лікар офтальмолог Олена Рибачук про плюси та мінуси контактних лінз для дітей

Ще декілька десятиріч назад при використанні словосполучення контактні лінзи ми стикались з негативним ставленням до них і страхом. Але не тепер. Як відомо страх...

Ще декілька десятиріч назад при використанні словосполучення контактні лінзи ми стикались з негативним ставленням до них і страхом. Але не тепер. Як відомо страх породжується коли нема інформації.

На даний час наука контактологія настільки крокує вперед, що товщина лінз змінилась врази. А діапазон розмірів розширюється з кожним роком.

Отже, перше про що запитують батьки це вік. З якого віку можна користуватись лінзами?

 Існують для дітей від 0 спеціальні педіатричні лінзи. Їх частіше використовують, коли є проти покази до призначення окулярів. Або навіть в косметичних цілях. Отже, –  вік це не протипоказ до використання лінз. Ближче вже до 5-7 річного віку, коли розмір рогівки дитини наближається до розміру дорослого, вибір лінз стає більшим. Стосовно матеріалу, з якого виконують виробництво лінзи, то на сучасному етапі це так звані «дихаючі» матеріали, адже відомо, що діти до 7 років сплять вдень. Отже, з лінзами з таких матеріалів можна спати не лиш в день а і протягом декількох днів. Рогівка під лінзою дихає, а значить не голодає.

При яких проблемах зору можна нею користуватись?

Найбільше серед користувачів контактних лінз звісно є міопи(короткозорі). Насамперед це зручно, нічого не запотіває, видно завжди чітко, і зображення є реальним, а не зменшеним, як в окулярах, відсутність обмеження поля зору, яке є при користуванні окулярами.

Далекозорі також в захваті від лінз. Зображення, яке бачать вони, є не збільшеним та нереальним. Воно є чітким і контрастним. Його однаково добре видно і на ближню і на дальню відстані.

Люди з астигматизмом так само мають можливість користуватись лінзою. Спеціальні технології виробництва дозволяють виконати компенсацію астигматизму до 3-ьох діоптрій , що дає можливість бачити чітко та реально.

Люди, яким приходиться з віком одягати окуляри для читання, також на даному етапі можуть скористатись контактною лінзою. Це так звані мультифокальні лінзи. Такі мають дві зони фокусування: ближню і дальню. Складні технології виробництва такої лінзи дають можливість людині чітко бачити на близь і на даль. Також ці лінзи використовують з метою лікування прогресуючих форм короткозорості.

Чи мають лікувальний вплив контактні лінзи?

Так. Мають. Існує ціла наука ортокератологія, де за допомогою контактних лінз здійснюється вплив компресійний на рогівку за рахунок чого змінюється її показник і зір без лінз стає кращим. Це усім відомі нічні лінзи. Денні лінзи також використовують для зняття спазмів акомодації. Також лінзи використовують з метою бандажа тобто захисту рогівки від повітря та різних агресивних чинників для рогівки, зокрема при вірусних ураженнях чи після операційний період.

Косметичний ефект.

Чи є хоч одна жінка яка не мріяла змінити колір своїх очей? З лінзами це реально. Сьогодні ти зеленоока мавка, завтра кароока ворожка. А славнозвісні крейзі лінзи полюбили чимало рокзірок.

Отже, лінзи створенні, щоб допомогти у нелегкій справі –  виправити зір. Але потрібно виконувати усі пункти користування ними.

Найгігієнічнішею у світі вважається та лінза, яка не потребує зберігання, тобто лінза одноразового користування. Чим частіше замінюється лінза тим краще для ока. Варто не переношувати лінзи, адже усе забруднення, що має в собі лінза, є в постійному контактні з рогівкою, що може призвести до її запалення. Строго треба знати чи у вас лінза в якій спати можна чи ні. Бо сон у лінзі,в якій цього робити не треба, може призвести до серьозних наслідків.

Отож,  власне лінзи шкоди не роблять. Шкоду завдає сама собі людина, що нехтує рекомендаціями лікаря та правилами гігієни.

 

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...