Цьогорічна проща паломників УГКЦ до Крилоса матиме свою родзинку

Більше сотні священиків, десятки владик, цікава євангелізаційна програма, фільм про василіанський чин очікують учасників щорічної прощі до Крилоса, що на Івано-Франківщині. Проща відбуватиметься протягом...

Більше сотні священиків, десятки владик, цікава євангелізаційна програма, фільм про василіанський чин очікують учасників щорічної прощі до Крилоса, що на Івано-Франківщині. Проща відбуватиметься протягом 5-6 серпня.

Присвячена вона молитві за мир в Україні, за тих, хто її боронить. Про це повідомляє кореспондент РІСУ Наталя Палій.

«Прощу до Крилоса свого часу започаткував блаженніший Любомир (Гузар). Він пригадував, що ще дитиною бував на прощі. Тоді вона мала цікаве національне забарвлення та програму, –­­ розповідає архиєпископ і митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир (Війтишин). – Тим, що відновили цю прощу, ми виконали зобов’язання перед дідами, батьками, які молилися в Крилосі, що є серцем Галичини. Тут молилися наші митрополити. Тут маємо фундаменти Успенського собору стародавнього княжого Галича».

Цьогорічна проща присвячена кільком знаменним датам: 150-річчю від дня народження блаженного Григорія Хомишина, 100-річчю від дня народження владики Софрона (Дмитерка), 100-літньому ювілею об’явлень Матері Божої у Фатімі (Португалія).

«Проща до Крилоса має справді цікаву історію, – додає синкел у справах духовенства Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ о. Олег Каськів. – Наприклад, є спогади 1937 року, коли в одному з галицьких часописів розповідається про те, що тоді на прощі можна було почути три мови – українську, польську та єврейську і побачити безліч прочан. Щодо цьогорічної події, то її особливістю є те, що Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолить Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук),  відбудеться на годину раніше, ніж зазвичай – о 9.00 ранку. Адже маємо досить спекотну погоду, тому зважили на це. Прочани, які бажають взяти участь у пішій ході до Крилоса, зможуть вирушити в суботу з Івано-Франківська, Калуша та Бурштина. Їх супроводжуватимуть правоохоронці та медики. Після прибуття, паломників очікує зустріч, реєстрація паспорта паломника – це такий символ зв’язку з цим місцем. Паспорт паломника схожий на ті, які мають паломники до Люрду і Фатіми. Також обід і євангелізаційна програма».

Крилос-прощаw.gif

З нагоди 400-ліття Василіанського Чину Святого Йосафата учасникам прощі покажуть фільм «Вірність. Жертва. Місія» – це стане родзинкою заходу. Далі – урочисте винесення для вшанування чудотворної ікони Матері Божої, молитви за оздоровлення.

Цікавою буде вечірня та нічна програми – нічні чування, концерти та танці біля крилоської школи.

«Звичайно, важливою частиною нашого духовного заходу буде сповідь. Отже протягом суботи-неділі всі бажаючі зможуть долучитися до святої тайни сповіді та причастя, – каже ректор Івано-Франківської Духовної семінарії прот. Олесь Будзяк. – Особливістю суботньої програми є також молебень о 20.00. Опісля – похід до джерела святого Франциска. А о 21.00 – вечірня з літією, яку відслужить владика Йосафат (Мощи) у співслужінні священиків. На завершення вечірньої винесуть для вшанування чудотворну ікону Матері Божої. Наука про історію ікони, акафіст до Богородиці, молитви – до уваги паломників майже до опівночі. А далі, до 2.00 – нічні чування від семінаристів. Присвячені вони 100-річчю об’явлень у Фатімі та 110-річчю Івано-Франківської духовної семінарії, 150-річчю канонізації свяшенномученика Йосафата Кунцевича, ім’я якого вона носить. Отже, концерт духовної пісні, вервицю з розважаннями, Ісусову молитву – запропонують семінаристи. Після цього біля крилоської школи з 2.00 до 6.00 ранку – пісні і танці в рамках євангелізаційно-мистецької програми».

Недільна програма патріаршої прощі до Крилоса включатиме Архиєрейську Літургію з наданням повного відпусту паломникам та вшанування  чудотворної ікони Матері Божої. 

Категорії
Новини
Новини
Loading...