Активізувалася небезпечна інфекція, що найбільше шкодить дітям

Мова про менінгокок. Епідеміологи припускають, що найближчим часом кількість хворих зростатиме.   “Менінгокок — один з видів бактерій, що потрапляє до органiзму здорової людини від зараженої...

Мова про менінгокок. Епідеміологи припускають, що найближчим часом кількість хворих зростатиме.  

“Менінгокок — один з видів бактерій, що потрапляє до органiзму здорової людини від зараженої через слизову оболонку дихальних шляхiв, із крапельками слизу при кашлі, чханні, розмові.  Для цієї інфекції характерно, що дорослі, які найчастіше є носіями бактерії, можуть і не здогадуватися про це. Річ у тім, що одним із перших симптомів зараження може бути назофарингит (попросту кажучи — нежить і біль у горлі). У сім’ях, де стався випадок менінгококової інфекції, ризик зараження інших членів дуже високий!”, — розповідає Ольга Чудінова, лікарка-епідеміологиня міськвідділу обласного лабораторного Центру МОЗУ.

Специфіка цього збудника також у тому, що при руйнуванні його клітин вивільняється агресивний ендотоксин. Він згубно впливає на кров, провокує тромбози, пошкодження кровоносних судин, геморагічні некрози, гарячку тощо. Ендотоксин менінгокока в 5 — 10 разів сильніший від, наприклад, ендотоксину представників сімейства кишкових бактерій. Крім того, менінгокок має здатність знешкоджувати клітини імунної системи, завдяки чому може проходити внутрішньоклітинно, пише газета Експрес.

Читайте також: На Прикарпатті собака накинулася на маленьку дитину

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...