У Франківську стартувало “Свято винограду і вина”

На площі Ринок в Івано-Франківську стартував традиційний фестиваль “Свято винограду і вина”. Цьогоріч фестиваль проводиться вже вчетверте. На нього прибули виноградарі, винороби, медовари з...
На площі Ринок в Івано-Франківську стартував традиційний фестиваль “Свято винограду і вина”.

Цьогоріч фестиваль проводиться вже вчетверте. На нього прибули виноградарі, винороби, медовари з цілої України: Києва, Львова,Чернівців, Закарпаття та інших областей, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Очі розбігаються від різноманіття винограду. Білий, червоний, рожевий, величезний і маленьки – тут можна знайти виноград на будь-який смак.

“Ми вчителі. Спочатку почали вирощувати для себе, а згодом це переросло у бізнес. Зараз маємо більше 200 сортів винограду і щороку поповнюємо нашу колекцію. Цьогоріч досадили ще 32 сорти. Цьогоріч у нас найбільше гроно важить 1 350 грам. Все залежить від сорту і догляду. А виноградарство це своєрідна хвороба, коли постійно хочеться щось нове посадити. Тільки побачиш новинку на якомусь фестивалі, хочеться і собі. В нас виноградник займає пів гектару”, – розповідає виноградар із Закарпаття Іван Ілько.

На фестивалі іванофранківці можуть продегустувати виноград, домашнє вино, мед, медовуху, а також придбати різні смаколики – сир, бринзу, будз та саджанці винограду, а також дізнатися як правильно доглядати за ними.

Голова Клубу виноградарів Дмитро Семенів розповідає, що прикарпатська земля сприяє виноградарству ,проте потрібно підходити до цього з розумом.

“Необхідно підбирати сорти, які можуть рости саме тут. Деякі сорти потрібно укривати, а деякі можуть рости собі просто так. У мене багато сортів, проте запропонувати людям можу не більше 20, які не потребують особливого догляду”, – каже Семенів.

На фестивалі дуже багато різноманітного вина. Винороби пропонують франківцям продегустувати напої на будь-який смак.

“Це вино називається “Для друга”. Воно зроблене з малини. Кілька років тому ми посадили собі малинник. Проте мені захотілося спробувати зробити з малини вино. Коли воно було готове, я запропонував скуштувати друзям. Моєму товаришу настільки сподобалось вино, що він сказав: Орест мої клієнти дуже багаті люди, можеш мені зробити це вино, але у нормальній пляшці для подарунків. Пізніше другий товариш сказав, що йому на фірму також потрібне таке вино на подарунки, проте в тубусі. Довелося і таке придумати. От так з домашнього вина, вийшло невелике виробництво”,- розповідає львівський винороб Орест Дайнега.

 

Категорії
Новини
Новини
Loading...