На Франківщині до кінця листопада обіцяють завезти бебі-бокси

Обласні чиновники запевняють, що готові розпочати доставку пакунків, щойно вони надійдуть. В Івано-Франківській області досі не почали видавати бебі-бокси. Обласним центром навіть ширяться чутки,...

Обласні чиновники запевняють, що готові розпочати доставку пакунків, щойно вони надійдуть.

В Івано-Франківській області досі не почали видавати бебі-бокси. Обласним центром навіть ширяться чутки, що новоспечені матусі не побачать пакунків аж до кінця року.

Проте цю інформацію у департаменті соцполітики Івано-Франковської ОДА спростували. Директор департаменту Володимир Корженьовський запевнив, що бебі-бокси мають завезти в область до кінця листопада, пишуть Версії з посиланням на ТСН.

Велику затримку він пояснив, що чиновники хотіли перевірити відповідність цієї ініціативи закону, перш ніж підписувати договір з Управлінням ООН з обслуговування проектів (UNOPS, ЮНОПС) про закупівлю бебі-боксів.

“3377 гривень з копійками – така кінцева вартість “пакунку малюка”. Їх стали видавати новонародженим з вересня і тоді анонсували, що наповнення коробки буде до 5 тисяч гривень. В організації, яка займається реалізацією проекту, повідомили, що їм вдалося зекономити.”

“Ми від початку підтримували цей проект. Але ви знаєте, який на початку запровадження цієї ініціативи був ажіотаж і ставлення громадськості до цього питання. На таких темах часто спекулюють, тому, щоб зняти цей негатив, ми подали запити щодо відповідності законодавству питання закупівлі – у різні міністерства й установи, відповідні структури”, – зазначив Корженьовський.

Він додав, що відповіді надійшли лише у вересні.

“На початку вересня після погодження, що все відповідає закону, ми підписали договір з ЮНОПСом. У з’язку з цим у нас вийшла затримка. На цей момент вони нам направили листа – повністю підписаний договір, що до кінця листопада буде поставка бебі-боксів”, – повідомив голова обласного департаменту соцполітики.

Зі свого боку івано-франківська соцслужба повністю готова до прийому та розподілення бебі-боксів.

“Кожен день ми подаємо звіти, аналізуємо народжуваність по районах, цією інформацією ми володіємо. За перших надходжень ми будемо готові розподілити по районах і доставити адресатам”, – наголосив Корженьовський.

За його словами, від моменту надходжень бебі-боксів до моменту доставки мине не більше 2-3 днів.

Нагадаємо, що бебі-бокси або пакунки малюка – це одноразова допомога на кожного новонародженого, ухвалена урядом з метою збільшити народжуваність в Україні. Це коробка-колиска, яка міститиме необхідні для малюка речі (пелюшки, підгузки, чоловічки, ковдри тощо).

Видачу бебі-боксів мали розпочати з 1 вересня, але на ділі видавати українкам пакунки почали лише з середини вересня. Наприкінці літа уряд вніс зміни у відповідну постанову: прописали, що бебі-бокси видаватимуть не пізніше 30 днів від народження.

Наповнення бебі-боксу

Вміст пакунків для новонароджених розроблявся Мінсоцполітики спільно з МОЗ, недержавними організаціями, які є представляють батьківську спільноту України, а також дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ.

У бебі-боксі буде щонайменше 14 найменувань товарів, але загалом предметів буде більше. Справа в тому, що, наприклад, шапочок планують класти по дві.

Орієнтовний склад бебі-боксу:

– одяг різного розміру згідно з сіткою від 0 до 3 місяців та від 3 до 6 місяців;
– шкарпетки;
– шапочки;
– бодіки (так звані чоловічки);
– бавовняні пелюшки і такі, що не пропускають вологу;
– підгузки;
– дві ковдри великого розміру (тепла і більш легка), які дитина зможе використовувати до 3 років;
– матрас;
– сама коробка, яка може бути використана як люлька для малюка;
– спеціальний термометр для немовлят з гнучким носиком, який попереджає травмування;
– термометр для води;
– пустушка;
– гігієнічні набори для немовля і молодої мами;
– інформаційні буклети для молодих матусь і татусів: про те, як правильно годувати грудьми, як дивитися за дитиною, що дитині потрібно у перші найбільш вразливі місяці життя тощо.

Наповнення коробки для малюка буде затверджено відповідною постановою Кабінету міністрів. У Мінсоцполітики очікують її ухвалення вже найближчим часом.

Хто отримає

Бебі-бокси – це не субсидії, право на які доведеться доводити. Коробки видаватимуть кожному новонародженому і незалежно від матеріального стану родини.

Якщо жінка народила двійню, їй видадуть два бебі-бокса. Трійню – три.

Для отримання бебі-бокса не потрібно буде робити купу довідок. Їх видаватимуть у пологовому будинку під час виписки одразу зі свідоцтвом про народження дитини.

Читайте також: Франківських муніципалів одягнуть за бюджетні кошти на понад мільйон гривень

Категорії
Новини
Новини
Loading...