Різдво Святої Богородиці 2019: значення і традиції свята

Народження Марії наблизило настання царства Божого на землі. Різдво Святої Богородиці або Другу пречисту православні християни святкують 21 вересня. Цього дня віряни вшановують пам’ять...

Народження Марії наблизило настання царства Божого на землі.

Різдво Святої Богородиці або Другу пречисту православні християни святкують 21 вересня. Цього дня віряни вшановують пам’ять Пречистої Діви Марії, яка дала життя Ісусу Христу, пише “Уніан”.

Історія народження Святої Богородиці

Згідно з біблійними переказами, матір Божа з’явилася на світ у родині Йоакима й Анни, які до 70 років не мали дітей. Одного разу священик заборонив Йоакиму заходити до храму, бо в того не було дітей (тоді безпліддя вважали гріхом).

Після цього випадку Йоаким 40 днів молився в печері, аби Господь подарував їм дитину. Про приниження свого чоловіка дізналась й Анна. Тоді жінка пішла у свій сад, де невдовзі їй з’явився Янгол. Божий посланець заявив, що жінка народить донечку і повинна назвати її Марією, що означає Пані й Надія. Янгол наказав їй відправлятися в Єрусалим, аби вона біля Золотих Воріт зустрілася з Йоакином. Таке ж сказав її чоловіку.

Марія народилась близько 15 року до Різдва Христового. Дівчинку оберігали від всіляких бід, її готували до Великого Служіння Богу, яке почалось у віці 3 років походом у храм Пресвятої Богородиці. Вшанування Марії відбувається під час кожного богослужіння. Її батьки Йоаким та Анна також завжди згадуються на службах.

Різдво Божої Матері ознаменувало настання часу, коли почали відбуватися великі та втішні Божі послання

Духовна суть свята

Різдво Божої Матері ознаменувало настання часу, коли почали відбуватися великі та втішні Божі послання про порятунок роду людського від рабства диявола. Це подія наблизила на землі благодатне Царство Боже. Діва Марія стала провідником між людьми та Богом. В усі часи до неї зверталися з важкими хворобами, ті, хто потребує хліба й даху, жінки просили про допомогу і захист.

Що забороняють робити християнам у свято Різдва Пресвятої Богородиці

У народі свято Різдва Пресвятої Богородиці називають ще Осенинами. Це тому, що цього дня східні слов’яни відзначали настання осені. Люди проводжали бабине літо, дякували землі за врожай, готувалися до зими. 21 вересня (8 вересня за старим календарем) християни могли дозволити собі розкішний стіл, а дотримувалися посту тільки тоді, коли свято припадало на середу чи п’ятницю. На стіл обов’язково ставили великі корзини з яблуками, грушами та іншими фруктами. Заможні селяни виносили столи на вулицю і ділилися їжею з нужденними. Крім того, господині не цуралися робіт у саду, зокрема – збирали капусту для зимових заготовок. До наших часів дійшла слов’янська приказка: “Богородиця капустяні голови закладає”.  

Християнам рекомендують цього дня завершити всі роботи зі збору врожаю і підготовки до зими. На Різдво Пресвятої Богородиці існувало чимало прикмет, що стосувалися переважно молоді. У цей час дівчата та парубки водили хороводи на берегах річок, влаштовували веселі ігри та шукали собі пару. Люди вважали, що Матір Божа допоможе знайти надійного і чуйного партнера на все життя. 21 вересня християни спалювали старий одяг, а вимазані у попіл руки могли в майбутньому принести великі статки. Християни слідкували цього дня й за погодою. На думку предків, погода на Пречисту вказувала на таку ж погоду протягом всієї осені. Якщо на Різдво Богородиці буде сонячно, то й осінь чекатиме лагідна й тепла.

Читайте також: В Рожнятові автівка зіткнулася з мотоциклом

Категорії
Новини
Новини
Loading...