Збитки на Андрія: у Довгому Войнилові віз опинився на павільйоні зупинки. ФОТОФАКТ

Сьогодні, 13 грудня, в Україні відзначають День святого Андрія Первозванного. За дохристиянськими віруваннями українців, саме у цю ніч відбуваються містичні речі та дива. У...

Сьогодні, 13 грудня, в Україні відзначають День святого Андрія Первозванного. За дохристиянськими віруваннями українців, саме у цю ніч відбуваються містичні речі та дива.

У селі Довгий Войнилів досі живуть стародавні традиції. Так, місцеві парубки в ніч на Андрія наробили шкоди, інформують “Вікна”.

Один віз висадили на павільйон зупинки, інший — власники можуть знайти у фосі.

Традиції святкування Андрія сягають сивої давнини. Однак донині з Андріївських обрядів збереглися дівочі ворожіння та хлопчачі збитки.

Довідково.

Раніше Андріївський обряд складався з підготовки та 2-х частин. Підготовчий період: винаймання хати для вечорниць, приготування ритуальних страв, принесення ворожильних атрибутів і запрошування парубків чи побратимів. Перша частина Андріївського обряду — дівоча, ворожильна: кожна дівчина випікала балабушок і клала на ослінчик, супроводжуючи ці дії магічними замовляннями. Чийого балабушка пес з’їдав першим, та дівчина мала першою вийти заміж.

Друга частина Андріївського обряду — прихід до хати парубків із подарунками. Дівчата перешкоджали їхньому приходові: перемотували мотузкою стежку, глузували, згодом запрошували за гостинний стіл. Після вечері тривали комічні ігри та забави. Прийшовши на своє подвір’я, дівчата зрізали вишневу гілочку і ставили у воду: якщо до Різдва зацвіте, то дівчині щаслива доля на одруження. Парубки після вечорниць робили збитки: виносили на городи січкарні, знімали ворота чи хвіртки й несли на подвір’я майбутніх наречених. Найбільшим бешкетом вважали витягти на дах хати сани або воза. 

Читайте також: У Калуші врятували собаку, який впав у каналізацію

 

Категорії
Новини
Новини
Loading...