При світлі місяця та свічок: франківський драмтеатр зіграв виставу в Чорнобилі. ФОТО

Франківський драмтеатр повертається із Прип’яті, де у годину аварії на ЧАЕС зіграв виставу “Нація”. Спектакль тривав при світлі місяця та свічок. Так написала на своїй Facebook-сторінці...

Франківський драмтеатр повертається із Прип’яті, де у годину аварії на ЧАЕС зіграв виставу “Нація”. Спектакль тривав при світлі місяця та свічок.

Так написала на своїй Facebook-сторінці авторка “Нації” Марія Матіос, пише Суспільне Карпати.

На виставі були присутні глядачі, преса, а також — дивилися онлайн на сторінці театру.

“Більш апокаліптичної й водночас життєствердної картини важко уявити навіть у наш безумний час”, – каже письменниця.

При світлі місяця та свічок. Франківський драмтеатр зіграв "Націю" у зоні відчуження

“Сьогодні вночі — о 01:23 — на площі мертвого міста Прип’ять, у 35-у річницю цієї всесвітньої трагедії ровесники Чорнобильської катастрофи — актори з Івано-Франківська — зіграли 90-ту з початку прем’єри виставу “Нація”. Виставу-реквієм за тими, кого не зламали комуністичні репресії, націю, яку не знищила радіація, націю, яку не знищать і “Гради”, і океани інформаційних фейків”, — йдеться у дописі.

Символічно, що бабу Юстину в “Нації” зіграла заслужена артистка України Олеся Пасічняк. Вона народилася 26-го квітня 35 років тому, саме в день аварії на Чорнобильській АЕС. Більшість акторів, які грали у виставі, також ровесники трагедії.

При світлі місяця та свічок. Франківський драмтеатр зіграв "Націю" у зоні відчуження

Вистава завершилася близько 3-ї ночі 26-го квітня. Опісля до глядачів вийшов режисер, директор Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський.

При світлі місяця та свічок. Франківський драмтеатр зіграв "Націю" у зоні відчуження

“Хочу сказати, що цю виставу ми присвячуємо невинно убієнним українцям. Це про події, які відбувалися у 40-х роках на теренах Західної України, але сьогодні — це молитва за невинні душі, які загинули під час аварії, — каже Ростислав Держипільський. — Не буває нічого випадкового, одна наша актриса — вона — ровесниця, на жаль, сумної дати. Сьогодні заслужена артистка України Олеся Пасічняк святкує день народження. Вона святкує тут, на роботі. Олесю, вітаємо, дай, Боже, тобі здоров’я. Думаю, ця жертва пішла з нашими молитвами до них”.

Вистава “Нація” стала своєрідною молитвою акторів за душі героїв-ліквідаторів.

Читайте також: Долинянин здобув золото на Чемпіонаті України серед юніорів з греко-римської боротьби

Категорії
Життя
Новини
Loading...