Для прикарпатських школярів провели вікторину про загиблих учасників АТО/ООС

На Косівщині провели годину-гру для школярів про місцевих загиблих учасників АТО/ ООС. Для нагородження переможців запросили і родичів загиблих, пише Суспільне Карпати. З 2014-го року...

На Косівщині провели годину-гру для школярів про місцевих загиблих учасників АТО/ ООС. Для нагородження переможців запросили і родичів загиблих, пише Суспільне Карпати.

З 2014-го року у зоні АТО/ООС загинули п’ятеро військових із Косівщини. Серед них — син Василя Бурдяка із села Город Тарас Бурдяк. Спочатку чоловік брав участь у Революції Гідності. На Майдані отримав черепно-мозкову травму, а влітку 2014-го пішов добровольцем у зону АТО, де воював майже рік. Помер від зупинки серця.

Батько загиблого військового Василь Бурдяк

“Потім дали заключення, що це від контузії. Міна розірвалася під станцією Дмитрівка. Хтось здав їх з місцевих і градом усіх накрило. Він мені розказував, що не знав, де є земля, а де є небо. У нього була важка контузія, а він пішов на фронт далі”, – розповідає Василь Бурдяк.

Брат Надії Самак Микола був стрільцем 80-ї Десантно-штурмової бригади. Загинув у січні 2015-го року при обороні Донецького аеропорту. Чоловіка поховали у Дніпрі як невідомого солдата. Тіло героя на Косівщині перепоховали через рік.

Сестра загиблого військового Надія Самак

“Не могли його впізнати, робили ДНК, розкопували могилу тата, щоб зробити ДНК. Дуже важко було, – розповідає Надія Самак. – Робили багато ДНК по одягу, по шапці. Шапка збіглася з двома, і ми не знали, чи то він, чи ні”.

Під час години-гри “Дзвони пам’яті” у селі Стопчатів учні Акрешорської гімназії презентували власну книгу про Миколу Самака. Працювали над нею приблизно три місяці, розповідає учениця Галина Габорак.

“Ми брали інтерв’ю у 15-ти респондентів, серед яких є рідна сестра Миколи Самака, його перша вчителька, класний керівник, його друзі, побратими. Вони нам розповіли цікаві історії про життя Миколи”, – зазначила Галина Габорак.

Школярка Галина Габорак

Гра складалася із представлення команд та відповідей на запитання про загиблих учасників АТО/ООС із Косівщини. Перемогли у вікторині учні Яблунівського ліцею.

“Я особисто дізналася, що є багато різних людей, яких я не знала, що вони існували. Але я дізналася, що вони були дуже сильні духом і були героями нашої держави, нашими земляками, завжди були готові захищати Україну. Я думаю, що це дуже важливо пам’ятати”, – розповіла учениця Яблунівського ліцею імені Івана Франка Ліліана Блащук.

Громадська організація “Обласна спілка членів сімей загиблих та безвісти зниклих у зоні АТО” і обласний відділ Міністерства у справах ветеранів проводять такі вікторини уже декілька років у різних районах області. Завершальний етап планують організувати в Івано-Франківську, де зустрінуться переможці ігор з різних районів.

Читайте також: У виставковій залі Калуша експонується композиція Наталії Андибур. ФОТО

Категорії
Життя
Новини
Loading...