“Пізнай. Зрозумій. Збережи”: у Франківську відкрили виставку художника Модеста Сосенка. ФОТО

Сьогодні, 11 травня, в Івано-Франківському краєзнавчому музеї відкрили проєкт “Модест Сосенко. Франківськ. Пізнай. Зрозумій. Збережи”. Реставратор Краєзнавчого музею Валерій Твердохліб, один з кураторів проєкту, відзначив його...

Сьогодні, 11 травня, в Івано-Франківському краєзнавчому музеї відкрили проєкт “Модест Сосенко. Франківськ. Пізнай. Зрозумій. Збережи”.

Реставратор Краєзнавчого музею Валерій Твердохліб, один з кураторів проєкту, відзначив його неординарність, оскільки подія багатознакова та є продовженням львівського проєкту “Сосенко. Пізнай. Зрозумій. Збережи”.

Директор ПІК “Палац” Володимир Гайдар розповів, що інсталяцію репродукцій ескізів Модеста Сосенка у кінці квітня виставили на території палацу Потоцьких. Їх використали в модерновому перформансі зі дзвонами.

А зараз з різних куточків міста волонтери принесли 10-метрові ескізи художника під музику гурту “Пенсія”.

У краєзнавчому музеї одна з двох частин виставки експонуватиметься до кінця серпня.

Уазву проєкту придумала його кураторка у Львові Олеся Семчишин-Гузнер. Команда підготувала дві книги, присвячені художнику – монографію та каталог музейних творів.

Модест Сосенко – український художник, один із найвидатніших початку ХХ століття, іконописець, портретист. Народився 1875 року в селі Пороги. Навчався в Краківській Школі Мистецтв, Мюнхенській Академії, Національній Школі Мистецтв у Парижі. З 1907 р. працював реставратором у Національному музеї у Львові. Під час Першої світової війни був мобілізований до Австро-угорської армії, брав участь у військових діях в 1916—1918 роках.Подорожував по Італії й Україні, Єгипті й Палестині.

Останні роки життя жив в митрополичій резиденції при соборі св. Юра у Львові. Вмер 4 лютого 1920 року в домі Митрополита Шептицького.

Основним спрямування митця було релігійне мистецтво. Так, у 1900 році допомагав Макаревичу розписувати Катедральний собор у Станиславові. На жаль, розписи не збереглися.

Читайте також: У пологовому Калуша за тиждень народилося 18 малюків і двоє богатирів

Категорії
Життя
Новини
Loading...