В Івано-Франківську на будинок, з якого обвалився карниз, встановлять захисні екрани

На стіну будинку, що розташований на вулиці Січових Стрільців, 5 в Івано-Франківську, цього року встановлять захисні екрани. 9 травня там обвалився шматок карнизу. Про...

На стіну будинку, що розташований на вулиці Січових Стрільців, 5 в Івано-Франківську, цього року встановлять захисні екрани. 9 травня там обвалився шматок карнизу.

Про це Суспільному Карпати повідомив головний спеціаліст з питань охорони культурної спадщини міського департаменту архітектури і містобудування Володимир Ідак.

Відповідальність за схожі архітектурні обвали, насамперед, несуть власники будівлі. А більшість пам’яток міста вже давно у приватному статусі, каже Ідак.

“Якщо ви десь, біля чогось перебуваєте і від того потерпіли якимось чином, то однозначно ви всі претензії можете висловлювати власникам того чи іншого об’єкта. Пам’ятки архітектури жодним чином не мають якихось преференцій при проведенні ремонтів перед звичайними будинками”, — розповідає головний спеціаліст з питань охорони культурної спадщини міського департаменту архітектури і містобудування.

В Івано-Франківську, додає чиновник, ухвалили програму охорони культурної спадщини на 2019-2021 роки і цю програму планують продовжувати далі. Але обсяги робіт дуже обмежені. Відтак, на цей рік з міського бюджету передбачено майже 5 мільйонів гривень.

“Але це неточна цифра. Адже фінансовий стан — не з кращих, і десь ті кошти доводиться завжди вишукувати, і з коштами тяжко”, — каже Володимир Ідак.

Об’єктів, які потрібно реставрувати у місті, чимало, констатує чиновник. Чекає на відновлення й кам’яниця на перетині вулиць Гординського та Чорновола, 28. Там у лютому 2018 року стався обвал балкону.

“Розроблено проєктну документацію на реставрацію. Коштує ця вся реставрація понад 2 мільйони. Зараз ми поки що не можемо віднайти таких грошей на реставрацію цього будинку. Більше того, його мешканці, почувши, що будинок має реставруватися, прийшли і почали “добивати” міське керівництво, що зробіть ще нам у під’їзді ремонт”, — розповів Володимир Ідак.

Читайте також: З’єднання бульварів: дорожники укладають нижній шар асфальтобетону. ФОТО

Категорії
Комуналка
Новини
Loading...