“Івано-Франківськгаз” проводить експерименти зі заміною палива

Щоб зменшити споживання природного газу, фахівці АТ “Івано-Франківськгаз” експериментують із заміною палива. Про це кореспондентам Суспільного розповів головний інженер товариства Андрій Витрикуш. За його словами, на спеціальному...

Щоб зменшити споживання природного газу, фахівці АТ “Івано-Франківськгаз” експериментують із заміною палива. Про це кореспондентам Суспільного розповів головний інженер товариства Андрій Витрикуш.

За його словами, на спеціальному полігоні “Івано-Франківськгазу” газовики вже обладнали справжню “кухню”.

На цьому етапі ми хочемо зрозуміти вплив газоводневих сумішей різної концентрації на елементи систем газопостачання. Ми спостерігаємо за тим, як поводять себе ущільнюючі матеріали, як поводять себе, як сталеві, так і поліетиленові труби. Поки що проєкт перебуває на стадії дослідження, – каже Андрій Витрикуш.

За словами головного інженера, з часом цей експеримент допоможе замістити певну частку природного газу екологічно чистим видом палива – воднем. Над експериментом фахівці працюють уже більше року.

За цей період створили наукову групу, до складу якої увійшли 7 науково-дослідних інститутів, в тому числі й Інститут газу Національної академії наук, Львівська політехніка та Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу.

Ми розпочали з будівництва макета газорозподільної системи. У нього ми намагалися максимально включити всі елементи систем газопостачання України, а також Івано-Франківської області, щоб в реальному часі і в реальних умовах їх випробувати. Це є підземні газопроводи, надземні газопроводи, сталеві, поліетиленові, середнього тиску, низького, а також регуляторне обладнання тощо, – розповів Андрій Витрикуш.

Наступним етапом проєкту буде дослідження впливу газоводневих сумішей на метрологічні характеристики лічильників газу, а також виведення показників ефективності роботи газового обладнання.

Кінцевою метою є дослідження самого транспортування газоводневих сумішей у наявних газових системах. Або ж виробити дизайн нових систем газопостачання, який дасть можливість реалізувати цей проєкт, – каже головний інженер “Івано-Франківськгазу”.

Чоловік додає, що така практика вже давно існує в Європі, де в закритих локальних системах заміщують приблизно 20 % природного газу воднем.

У цьому проєкті беруть участь п’ять областей України. Аналогічні випробування на “тест-кухнях” уже провели у Житомирській області. На черзі – Волинь, Дніпропетровщина та Харківщина.

Читайте також: Мінкульт поповнив “чорний список” 7 діячами російської культури

Категорії
Комуналка
Новини
Loading...