“Земля іде в провалля щораз більше”: на Прикарпатті зсув ґрунту загрожує будинкам та газовій станції

Жителі села Стримба Надвірнянської ТГ скаржаться на зсув ґрунту площею майже півтора гектара. За повідомленням Державної служби з надзвичайних ситуацій, пласт землі зсунувся ще...

Жителі села Стримба Надвірнянської ТГ скаржаться на зсув ґрунту площею майже півтора гектара. За повідомленням Державної служби з надзвичайних ситуацій, пласт землі зсунувся ще у квітні, проте, якщо будуть сильні опади, можливе і більше зміщення. 

Поруч із небезпечною ділянкою розташовані вісім житлових будинків та будівлі газорозподільної підстанції, пише Суспільне Карпати.

Будинок Марії Гринішак розташований за 50 метрів від місця зсуву. Жінка каже, що вперше ґрунт почав зсуватися тут після паводку в 2008 році. Тоді річка почала “забирати землю” поблизу берега. В 2010 році вода “забрала” половину саду. Того року жінка звернулася до сільської та районної рад. Комісія, яка оглядала місце зсуву, за словами Марії Гринішак, пообіцяла змінити русло річки. Проте роботи так і не провели. Після минулорічного паводку земля почала провалюватися знову. Цього року у квітні ґрунт почав зсуватися.

“Зробилася вже тріщина така, що я могла в неї провалитися. І від того часу не було ні дощів, ні нічого не було вже такого, просто земля собі пішла в провалля. Щораз більше і більше. І там черешні вже нахилилися, яблунька нахилилася, зробилося одне озеро, друге, третє, четверте з того часу. Чотири озера утворилися в мене у саду. Воно йде щораз ближче до хати”, — говорить Марія Гринішак.

"Земля іде в провалля щораз більше": на Прикарпатті зсув ґрунту загрожує будинкам та газовій станції

Причиною зсувів жінка вважає те, що русло місцевої річки Стримба не чистять. За словами старости села Стримба Любомира Дубіщака, сільська рада своїми силами як могла, розчищала русло.

“21 травня була створена комісія. Вийшли фахівці, спеціалісти міської ради, голова. Були залучені з Дністровського басейну спеціалісти. Написали акт. Направду сказати, Стримбівська сільська рада, коли ми ще були радою самостійною, ні зараз Надвірнянська ТГ, в яку увійшло 9 сіл, не можуть з місцевого бюджету виконати ті роботи”, — пояснив Любомир Дубіщак.

"Земля іде в провалля щораз більше": на Прикарпатті зсув ґрунту загрожує будинкам та газовій станції

Ймовірною причиною зсувів у Стримбі, розповідає завідувач сектора з питань цивільного захисту Надвірнянської міської ради Андрій Левицький, є поверхневі води.

“Пішло перенасичення ґрунтів. Ну, не знаємо, це ж треба геологічну розвідку, що під ґрунтами, аби дізнатися, на якій глибині знаходиться. Але, швидше усього, що це є поверхневі води, пішло десь перенасичення і земля “їде”, — сказав Андрій Левицький. 

Зараз у Надвірнянській територіальній громаді, до складу якої входить Стримба, після рішення комісії готують проєктно-кошторисну документацію.

“Першочергові заходи, які ми можемо здійснити, – це розчистити русло, щоб не утворювалися далі перекриття, загата, і щоб не відбулося підтоплення цієї протилежної частини берега. Тому зараз ми плануємо залучити техніку для того, щоб розчистити русло і, відповідно, таким чином ми зможемо локалізувати лише частинку проблеми”, — розповів начальник управління житлово-комунального господарства та інфраструктури Надвірнянської міської ради Андрій Луцько.

"Земля іде в провалля щораз більше": на Прикарпатті зсув ґрунту загрожує будинкам та газовій станції

Інший зсув ґрунту під час минулорічного паводку стався на вулиці Шевченка в Стримбі. Цієї вулицею, за словами Андрія Луцька, користуються не лише місцеві жителі, але й їздить транспорт ПАТ “Укрнафта”. Дорога, як і міст на ній, перебувають на балансі підприємства, яке своїми силами відновило тут проїзд. Проте, каже чиновник, є ймовірність того, що ґрунт і тут може знову почати зсуватися.

Нагадаємо, повідомлення про зсув на провулку Шевченка надійшло до місцевої Служби порятунку 1 червня приблизно о 16-й годині.

Читайте також:

Категорії
Життя
Новини
Loading...