На Прикарпатті відновлюють церкву, якій понад сто років

На Прикарпатті триває реставрація храму XIХ століття. У пам’ятці архітектури місцевого значення вже укріпили стіни та відновили старовинний іконостас. Церкву Різдва Христового, що у...

На Прикарпатті триває реставрація храму XIХ століття. У пам’ятці архітектури місцевого значення вже укріпили стіни та відновили старовинний іконостас.

Церкву Різдва Христового, що у селі Сілець Ямницької громади, звели у 1888 році. Вже кілька років тут не проводять богослужіння. З жовтня 2020 року в храмі розпочали реставраційні роботи, повідомляє Суспільне Карпати.

За словами пароха церкви Василя Смицнюка, вже відновили правий та лівий кути церкви – їх залили бетоном та замінили прогнилі дошки на нові. Також вирівняли стіни, які деформувалися від часу. Окрім того, деревину обробили спеціальним хімічним розчином, який дозволить її зберегти. Наразі роботи призупинені – чекають на новий етап фінансування.

“Ці ікони і взагалі цей храм є дорогий тим, що ці ікони арочні, вони належать пензлю відомого на той час художника на Галичині Юліана Панькевича”, – розповідає парох церкви Різдва Христового.

Священнику вдалося зберегти декілька старовинних ікон. На одній із них добре видно діри від куль. Вони залишилися після того, як радянські солдати приходили до храму, щоб постріляти. Також зберігся іконостас XIX століття. 

Голова Ямницької сільської ради Роман Крутий розповідає, що проєкт з реставрації храму Різдва Христового вартує 300 тисяч гривень. Його подали в Асоціацію органів місцевого самоврядування Єврорегіон “Карпати-Україна”. Загалом відновлюють храм за пожертви прихожан, благодійні внески меценатів та гроші з бюджету Ямницької територіальної громади.

За словами пароха Василя Смицнюка, реставрація триватиме 5-6 років. Після закінчення робіт у старовинному храмі планують  проводити богослужіння до свят та визначних дат. Також збираються позначити церкву на туристичному маршруті.

Читайте також: На Косівщині горів житловий будинок

Категорії
ЖиттяПрикарпаття
Новини
Loading...