У Франківську презентували виставку петриківського розпису. ФОТО. ВІДЕО

Картини, предмети вжитку, скрині та хустки представили на виставці петриківського розпису “Наступність поколінь” у Музеї мистецтв Прикарпаття. Виставку сюди привезли майстри з Дніпропетровщини. Як...

Картини, предмети вжитку, скрині та хустки представили на виставці петриківського розпису “Наступність поколінь” у Музеї мистецтв Прикарпаття. Виставку сюди привезли майстри з Дніпропетровщини. Як розповіла Суспільному Карпати заслужена майстриня народної творчості України Тетяна Гарькава, в експозиції представлені роботи п’яти поколінь майстрів. Всього презентують приблизно 80 робіт.

Тетяна Гарькава розповідає, що використовує сучасні технології, щоб народне мистецтво йшло в ногу з часом.

У Франківську презентували виставку петриківського розпису

Зокрема, яскраві квіткові орнаменти використовують в інтер’єрах, екстер’єрах, на упаковках, афішах та в рекламній поліграфії. Малюють акриловими фарбами або змішують гуаш з клеєм.

Заслужена майстриня народної творчості України Тетяна Гарькава

За словами Тетяни Гарькавої, Дніпропетровська область – єдиний в Україні регіон, де петриківській розпис має замкнутий цикл: дитсадок, студію, школу, коледж та університет.

“Ми зараз застосовуємо нові технології, в яких можна використовувати петриківський розпис. Це є розпис по тканині, по склу, по кераміці, по дереву, тобто того, що не роблять наші петриківці. Головне те, що в програму, яка у нас є в коледжі і в університеті, я внесла всі пункти по етнодизайну, щоб петриківський розпис не залишався таким, який він є”, – каже Тетяна Гарькава.

У Франківську презентували виставку петриківського розпису

Музей петриківського розпису з Дніпра представив 15 “мальовок” 70 років минулого століття.

У Франківську презентували виставку петриківського розпису

Загалом, його фонди зберігають понад півтори тисячі експонатів, розповідає директорка Дніпровського художнього музею Тетяна Шапаренко. Найстаріший – датований 1946 роком. Він належить Тетяні Пати – одній із засновниць цього напрямку.

Директорка Дніпровського музею Тетяна Шапаренко

За словами Тетяни Шапаренко, в роботах, які експонують сьогодні, простежується наступність поколінь.

“Ми представляємо роботу Василя Соколенка – це робота в синіх кольорах. Це – майстер, який навчався у Тетяни Пати. А його учень – Федір Панко – це вже вчитель Тетяни Гарькавої, яка є керівником відділення декоративно-прикладного мистецтва нашого художнього університету”, – розповідає Тетяна Шапаренко.

Глорія Бондаренко навчається на третьому курсі Дніпровського театрально-художнього коледжу

Глорія Бондаренко навчається на третьому курсі Дніпровського театрально-художнього коледжу.

У Франківську презентували виставку петриківського розпису

Сьогодні вона навчає усіх бажаючих петриківському розпису. У планах дівчини – опанувати мистецтво розмальовувати одяг. Глорія каже, що вже знайшла спосіб застосувати свої вміння в житті.

“У мене є дуже багато замовлень, де я розмальовую петриківським розписом шкатулки якісь, матеріали, які мені готують, лопатки для кухні, наприклад. Зрозуміло, що все декоративно. Були хустинки, які можна застеляти як скатертини на стіл”, – розповідає Глорія Бондаренко.

Після відкриття виставки провели майстер-клас, на якому вчили малювати основні елементи петриківського розпису.

Учасниця майстер-класу Аня Мартинюк

Серед учасників –11-річна Аня Мартинюк. Дівчинка малювала квітку-цибулинку. Розповідає, що малювати не складно. На виставці встигла вподобати картину.

“Дуже красиво, коли посередині пташка така з великим хвостом і навкруги маленькі квіточки”, – каже дівчинка.

Директор Музею мистецтв Прикарпаття Василь Романець

Виставку “Наступність поколінь”перенесли через пандемію – вона мала відбутися минулого року, каже директор Музею мистецтв Прикарпаття Василь Романець. За його словами, на Прикарпатті петриківській розпис вивчають у художніх школах. Майстрів або виробництва – немає.

“Петриківський розпис – як наш писанковий розпис. Вони обидва чудові, їх не треба плутати, їх не треба об’єднувати. Їх треба поряд експонувати”, – каже Василь Романець.

У Франківську презентували виставку петриківського розпису

Виставка “Наступність поколінь” триватиме місяць. Пізніше її перевезуть до Львова. До слова, ці роботи побували вже в декількох країнах світу, зокрема, у Китаї, Франції, Катарі, Дубаї, Греції.

До слова, в 2013 році петриківський розпис внесли до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Читайте також: У Калуші пройде шоу квадроциклів

Категорії
Життя
Новини
Loading...