Україна відкриває ринок землі – мораторій на купівлю-продаж скасований

З 1 липня 2021 року набуває чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який скасовує дію...

З 1 липня 2021 року набуває чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який скасовує дію мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Як повідомляє Укрінформ, відповідна норма міститься у прикінцевих положеннях закону.

Згідно з документом, з 1 липня 2021 року і до 1 січня 2024 року купувати землі сільгосппризначення зможуть тільки фізичні особи-громадяни України. У перші два роки з дня, коли закон набуде чинності, одна фізособа зможе придбати лише 100 га землі.

Якщо площа придбаної ділянки перевищить зазначені граничні розміри, вона конфіскується за рішенням суду. Позов про конфіскацію земельної ділянки може подати орган, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель. Конфіскована земельна ділянка за рішенням суду підлягає продажу на земельних торгах.

Розрахунок за покупку ділянок відбуватиметься тільки в безготівковій формі. Ціна ділянок землі сільськогосподарського призначення не може бути нижчою від їхньої нормативної грошової оцінки (така норма діятиме до 1 січня 2030 року). У разі відсутності у покупця землі документів, які підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за які купується ділянка, її продаж буде заборонено.

Придбати можна буде лише приватні ділянки. Землі сільгосппризначення державної та комунальної власності продаватися не будуть.

Категорії
Влада
Новини
Loading...