Свято Івана Купала: традиції та повір’я

Івана Купала щорічно відзначається в ніч з 6 на 7 липня і символізує поклоніння природі, сонцю, травам і воді. Веселе народне свято тісно переплетене з язичницькими ритуалами...

Івана Купала щорічно відзначається в ніч з 6 на 7 липня і символізує поклоніння природі, сонцю, травам і воді. Веселе народне свято тісно переплетене з язичницькими ритуалами та повір’ями, передає “1+1”.

Івана Купала: ворожіння

Пошук папороті був найголовнішою традицією Купальської ночі. Ця рослина розквітає один раз на рік — лише в ніч свята. Люди вірили, що якщо знайти папороть в ніч на Івана Купала, то можна стати щасливим і багатим.

Раніше молоді дівчата з ранку вирушали в ліс, збирали трави й квіти, робили з них вінки, створювали букети, розкладали в будинку. Люди вірили, що природа в цей день оживає, набуває особливі цілющі властивості та служить оберегом для людини.

Особливою магією володіють ворожіння на Івана Купала. У ніч на Івана Купала незаміжні дівчата плели вінки з польових квітів, трав і ворожили на любов. В середину вінка ставили запалені свічки й пускали його по воді, якщо вінок йшов на дно, то улюблений розлюбив дівчину. Якщо вінок приставав до берега, то в цьому році весілля не буде, а якщо вінок відпливав далеко з незгаслою свічкою — дівчина зустріне свого судженого і її чекає щасливе майбутнє.

Ще один популярний звичай на Івана Купала виглядав наступним чином — дівчата, які мріяли скоріше вийти заміж, в ніч на Івана Купала голяка тричі оббігали житнє поле. Люди вірили, що в цьому випадку наречена присниться своєму нареченому і він обов’язково знайде її.

Не менш цікавими й веселими є стрибки через багаття в Купальську ніч, які служать обрядом очищення за допомогою вогню і символом позбавлення від всього поганого. За традицією необхідно було тричі перестрибнути через вогнище і викупатися в ранковій росі. Дівчата стрибали зі своїми половинками, бо вважалося, що вдало стрибнула пара скоро одружиться.

Категорії
Новини
Новини
Loading...