На Косівщині лісівники відновлять “Старшинську школу”

За сприяння ДП “Кутський лісгосп”, Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства та місцевої влади на Косівщині буде створено музей “Старшинська школа”. “Особисто підтримую...

За сприяння ДП “Кутський лісгосп”, Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства та місцевої влади на Косівщині буде створено музей “Старшинська школа”.

“Особисто підтримую цю ініціативу, оскільки молодь – це майбутнє нашої незламної, волелюбної та незалежної держави. Змалку ми повинні формувати у дітей ціннісне ставлення до Батьківщини, держави, нації, українського народу. Такий музей буде не тільки теоретично-оглядовою базою, а й практичним майданчиком для системного формування в підростаючого покоління патріотичної свідомості, почуття вірності, любові до Батьківщини, готовності до захисту її національних інтересів”, – зазначив Олег Ярошик, т.в.о. начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Нагадаємо, у час Другої світової війни командування УПА розпочало вишкіл старшинського штату. В системі було створено 5 старшинських шкіл, які випустили понад 700 офіцерів. У 1944 році в Карпатах була створена не просто підпільна сітка, а повноцінна підпільна українська держава.

Вимоги до учасників шкіл були жорсткі. Кожен юнак мусив бути фізично здоровим, мати середню освіту й командирські здібності. Старшинські школи були військовими режимними об’єктами, де діяв злагоджений порядок та чітка вишкільна програма та розпорядок дня. У старшинській школі осовоювали як військові дисципліни (інструктаж, військова топографія, звітування, шифрування, сестринська справа), так й ідеологічні.

Головне командування УПА непогано справлялося з організацією навчального процесу, забезпеченням курсантів харчовими продуктами та озброєнням, натомість “проблемними місцями” залишалися кількість боєприпасів, промислові товари, ліки і засоби гігієни, яких катастрофічно не вистачало й виготовити кустарним способом які було неможливо.

Читайте також: На Вовчинецьких пагорбах відкрили оновлені локації. ФОТО

Категорії
Життя
Новини
Loading...