Дві дози Pfizer або Astra Zeneca ефективні від штаму Delta

Дві дози вакцин Pfizer або Astra Zeneca показали майже таку ж ефективність від штаму “Дельта” , яку вони демонстрували у боротьбі з раніше розповсюдженим...

Дві дози вакцин Pfizer або Astra Zeneca показали майже таку ж ефективність від штаму “Дельта” , яку вони демонстрували у боротьбі з раніше розповсюдженим штамом “Aльфа”. 

Як передає Укрінформ, про це йдеться в дослідженні, опублікованому в New England Journal of Medicine.

Зазначається, що ефективність вакцини Pfizer (BNT162b2) від нового штаму “Дельта” після повного курсу імунізації із двох доз препарату становить 88,0%, у той час як дві дози цієї вакцини захищали від штаму “Альфа” на 93,7%.

Водночас, згідно з дослідженням, дві дози вакцини Astra Zeneca (ChAdOx1 nCoV-19) захищають від штаму “Дельта” на 67,0% порівняно з 74,5% захисту від попередньо розповсюдженого штаму “Альфа” .

Ми помітили лише незначні розбіжності в ефективності вакцин щодо варіанту “Дельта” порівняно з варіантом “Альфа” після отримання двох доз вакцин, – зазначили вчені.

Вони додали, що різниця є більшою у тому, що стосується боротьби вакцин зі штамом “Дельта” після введення лише однієї дози кожного з препаратів.

Так, одна доза вакцини Pfizer виявилася ефективною від цього штаму лише на 36%, а одна доза препарату Astra Zeneca показала ефективність 30%.

Наше дослідження щодо послабленої ефективності після першої дози підтвердить намагання щодо максимального двохдозного введення вакцини серед вразливих груп населення на тлі циркуляції штаму “Дельта” , – резюмували автори.

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...