Самокеровані автомобілі Google просто вражають…(Відео)

З кожним роком розмови про загрози штучного інтелекту та стрімкий розвиток технологій набирають все більших обертів, проте, компаніям-гігантам вдається їх успішно ігнорувати, випускаючи щоразу...

З кожним роком розмови про загрози штучного інтелекту та стрімкий розвиток технологій набирають все більших обертів, проте, компаніям-гігантам вдається їх успішно ігнорувати, випускаючи щоразу розумніші гаджети.

Так, у вівторок, 13 травня, менеджери Каліфорнійської компанії Google продемонстрували результати свого останнього експерименту з області наукової фантастики –  самокеровані автомобілі, над якими компанія активно працювала останні роки у рамках проекту Google X. Презентація проходила на заздалегідь підготовлених вулицях Маунтін-В’ю, штат Каліфорнія, у вигляді 30-хвилинних поїздок та коротких прес-брифінгів. Основною метою презентації було те, щоб показати здатність автомобілів самостійно і безпечно пересуватися  вулицями міста, повних велосипедистами, пішоходами і дорожніми знаками.

Себастьян Тран, засновник Google X, заявив, що компанія дуже активно думає про те, як самокеровані автомобілі можуть вписатися у сучасний фізичний світ.

Нагадаємо, у 2012, співзасновник Google Сергій Брін заявив, що технологія може бути доступна для пересічних покупців уже в 2017 році.

Рон Медфорд , колишній співробітник National Highway Traffic, які в даний момент є директором відділу, відповідального за безпеку самокерованих автомобілів Google Х, заявив, що громадськість повинна усвідомити той факт, що самокеровані автомобілі не є чимось, чого потрібно боятися, ми просто маємо до них звикнути.

Як каже менеджер проекту, Кріс Армсон, основної ціллю цієї амбіційної технології є світ, де автомобілі стануть безпечними, як для водіїв, так і для пішоходів. Google володіє унікальними ресурсами для реалізації цієї ідеї, а саме можливістю створення унікального програмного забезпечення.

Унікальні Карти

Основою технології є спеціально розроблена інженерами Google карта, що відрізняє самокеровані автомобілі Google X від інших автомобілів-ботів. Ця карта допомагає автомобілям Google орієнтуватися на місцевості та передбачати дорожню ситуацію на кілька хвилин вперед. Карти суттєво  відрізняються від Google Maps, включаючи в себе висоту світлофорів, розміщення стоп-знаків та пішохідних переходів, глибину тротуарів та узбіч, ширини смуг і можливість диференціювати жовті та білі смуги руху.

Автомобілі напряму залежать від цієї попередньо побудованої карти і саме тому їх міські екскурсії обмежуються Маунтін-В’ю, на даний момент. “Тому, потрібно зробити автомобілі менш залежними від спеціалізованих карт, що і є одною з основних цілей нашої команди на найближче майбутнє”, каже інженер проекту, Ендрю Чатем.

“Ми, звичайно, стараємося вдосконалювати взаємозв’язок автомобіля з картами щодня, щоб  меншою мірою покладатися на їх точність” сказав Ендрю. “А також, ми оптимізовуємо час та ресурси, що витрачаються на їх створення. “

Програмне рішення, на яке роблять ставку Урмсон, Долгов, Чатем і їх команда, можна побачити в дії в недавньому відео, представленому компанією Google. На ньому видно, як автомобіль взаємодіє з об’єктами дорожньогоруху та саме як він їх бачить. Відео поєднує карту з реальними об’єктами  та  зображення з лазерної системи позиціонування Lidar. Ці об’єкти можуть бути як рухомими, наприклад, транспортні засоби, пішоходи, велосипедисти та простір між автомобілями під час руху, так і різними нерухомими об’єктами, як вибоїни та інші дорожні пошкодження.

Хоча команда Google не хотіла зазначати точну кількість даних, яку продукує та обробляє автомобіль, вони пояснили, що вся інформація з радару Lidar, який встановлений на даху автомобіля, обробляється за допомогою алгоритмів “машинного навчання” або штучного інтелекту Google, який дає команди у двох напрямках: наскільки сильно натиснути педаль газу або тормозу, та під яким кутом повернути рульове колесо.

Тривалий Шлях до Досконалості

Дивлячись на те, як автомобіль виконує ідеальний лівий поворот з салону, зразу стає зрозуміло скільки роботи було виконано для того, щоб врахувати всі можливі перешкоди та дорожні обставини, каже Райан Еспіноза з Google. “Система настільки досконала, що автомобілі Google можуть навіть не заїжджати у так-звані “”мертві зони” інших транспортних засобів. Це неабияке досягнення, адже більшість “водіїв-людей” переважно не можуть їх врахувати”, сказав Армстрон.

Команди водіїв-тестерів проводять майже вісім годин кожного дня випробовуючи самокеровані автомобілі. Автомобілем, на якому довелося прокататися журналістам став гібридний позашляховик Lexus RX 450h останньої моделі, відповідно до сайту Lexus. Пара водіїв-тестерів виконує два завдання. Перше – взяття контролю над автомобілем у разі виникнення надзвичайної ситуації. На приборній панелі навіть є кнопка, близько 5 сантиметрів довжиною, за допомогою якої можна вручну відключити автономне керування. Хоча самі водії кажуть, що ще жодного разу її не використовували, переважно все працює бездоганно.

Друге їх завдання полягає у відстеженні руху автомобіля. У той час коли один водій сидить на  водійському сидінні, другий – з ноутбуком, де відображається світ, побудований за допомогою дахового радару Lidar, у режимі реального часу. Штурман нотує наскільки добре виконані всі маневри та відзначає ситуації, в яких автомобіль міг би виконати кожен з цих маневрів краще. Вся інформація негайно записується у базу даних через високошвидкісну мобільну лінію зв’язку. Пізніше, вся інформація використовується для вдосконалення технології. Це ще раз доводить, що, незважаючи на всі успіхи, автомобілі залишаються надзвичайно залежними від людей.

Іншою проблемою, яку ще не вдалося подолати команді Google X, залишається погода. Армсон каже, що автомобіль може справитися з керуванням у сильний дощ і туман, але поєднання високої швидкості та дощу залишається проблематичним. Також, команда ще не тестувала автомобіль на снігу. Тому, перед командою постає багато невирішених завдань та питань.

Куди нас це все призведе?

Прецеденти використання цих автомобілів дуже легко собі уявити: наприклад, літніх людей і людей з обмеженими можливостями, які зможуть стати більш незалежними та вільними, даючи їм можливість добиратися в будь-яку потрібну точку без сторонньої допомоги. І, так само, як Tesla Model S, з “фейковим” двигуном, широке використання самокерованих автомобілів в кінцевому рахунку може привести до повного переосмислення процесу побудови транспортних засобів навколо водія, як суб’єкта, навколо якого ця побудова відбувалася. Поширення автомобілів з штучним інтелектом може навіть змінити наше уявлення про розвиток міст та їх інфраструктури в цілому.

Але, як і багато інших проектів Google, самокеровані автомобілі провокують питання, відповіді на які сама ж компанія шукає не дуже охоче.

Як відбуватиметься страхування машини? Хто заплатить, якщо робо-автомобіль потрапить у аварію? Що роботи у випадку хакерської атаки та взлому? І що відбуватиметься з усіма даними про пасажирів, які Google і їх автомобілі будуть збирати? (Особливо враховуючи любов гіганта до збору та використання персональних даних своїх користувачів.)

Принаймні, на два останні, команда Google запропонувала більш-менш конкретні відповіді.

“Одна з речей, яку я можу сказати про Google є те, що у нас є неймовірні напрацювання у сфері безпеки та захисту даних”, сказав Армстрон, посилаючись на систему захисту та шифрування у браузері Google Chrome. “Ми активно портуємо деякі з цих технологій на наші автомобілі”, сказав він. Тобто, навіть якщо хакер зможе отримати доступ до автомобіля, мультиканальні заходи безпеки зможуть заблокувати сторонні команди типу “повернути ліворуч тепер”. На жаль, інженери відмовляються уточняти, що ж це за мультиканальні заходи.

Щодо персональних даних Чатем відповів лаконічно : “Ми не ділимося вашими даними ні з ким іншим, ці дані використовуються виключно для вдосконалення роботизованих транспортних засобів”

На даний момент, у Google ще не вирішили, чи слід розробляти свій власний автомобіль, чи просто розробляти спеціалізоване програмне забезпечення та операційну система доступну для автовиробників. “Ми намагаємося вирішити це питання якнайшвидше”, сказав Армстрон. За його словами, Google регулярно веде переговори з крупними автовиробниками, не посилаючись на конкретні концерни.

Незважаючи на те, що автомобілі-роботи на даний момент є надзвичайно вартісним видом транспорту, масове виробництво має знизити їх ціну до рівня звичних нам автомобілів з фізичним кермом. Тим більше, що Google – не єдина компанія, яка займається розробкою самокерованих транспортних засобів: до 2017 року Volvo обіцяє представити нам щось подібне, і, знаючи любов Volvo до точності та безпеки, думаю, нас не розчарують.

 

 

Категорії
Життя
Новини
Loading...